Жителів Харківщини закликають вакцинуватися проти дифтерії, правця та кашлюку

Про це під час брифінгу в офіційному Медіацентрі ХОВА розповіли директорка Державної установи «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Любов Махота та завідувач відділенням імунопрофілактики Максим Фокін.

В Харківській області на початок поточного року визначено понад 17 тисяч дітей та 112 тисяч дорослих, які не отримали вакцинацію чи ревакцинацію відповідно до віку. Відсутність вакцинації стало причиною зростання захворюваності на кашлюк в регіоні. 

«За 7 місяців поточного року в Харківській області захворюваність на кашлюк зросла більш ніж у 20 разів – зареєстровано 45 хворих проти 2 випадків за аналогічний період 2023 року. Серед захворілих майже 70% – жителі Харкова. Також зареєстровані випадки у Красноградському, Чугуївському, Ізюмському та Харківському районах. Питома вага захворілих – діти. Майже третина усіх захворілих не були щеплені. Найбільш небезпечним кашлюк є для немовлят. Хвороба може викликати тимчасову зупинку дихання», – зазначила Любов Махота.  

Останні випадки дифтерії на Харківщині були зареєстровані в 2019 році. За час повномасштабного вторгнення нових випадків зараження інфекційною хворобою виявлено не було. Відповідно до календаря щеплення, вакцинація проти дифтерії та правця проводяться кожні 10 років. 

«Дифтерія може передаватися повітряно-крапельним та контактно-побутовим шляхом. Найбільш вразливими до дії токсину дифтерії, що блокує вироблення білка в клітинах, серце, нирки, наднирники та нервова система. Усі пацієнти, що заразилися дифтерією у 2019 році не мали імунологічного захисту, тобто не були щеплені», – пояснила Любов Махота. 

Останній випадок зараження правцем у Харківській області зареєстрований в 2020 році в Красноградському районі області. Цьогоріч нових випадків зараження встановлено не було. 

«Правець – це важка інфекційна хвороба з високою летальністю. Вона може досягати 80%. Захворювання може виникнути після будь-яких травм з пошкодженням шкірних покровів та слизових оболонок. Захистити імунітет та здоров’я дитини від цього захворювання можливо лише за первинної та вчасної ревакцинації», – додала Любов Махота. 

Питання щодо проведення додаткових заходів з імунізації розглядалося під час позачергового засідання Харківської обласної комісії КТЕБ та НС. Було затверджено регіональних план проведення додаткових заходів з вакцинації. 

«Відповідно до проведеного мікропланування, станом на 1 липня в Харківській області нараховується 94 700 осіб, які пропустили щеплення від дифтерії, правця та кашлюку. За два місяці проведення додаткової імунізації охоплено 16% визначеної категорії осіб. Ведеться активна комунікація лікарів із населенням, щодо підвищення попиту на щеплення. Комплексне щеплення від зазначених інфекцій здійснюється для дітей у 2, 4, 6, 18 місяців та у 6 років. Далі вакцинація має здійснюватися кожні 10 років без кашлюкового компоненту», – повідомив Максим Фокін. 

Харківський обласний аптечний склад забезпечений вакцинами від дифтерії, кашлюку та правцю у необхідній кількості. Вакцинація за національним календарем щеплень – безкоштовна. Аби отримати щеплення чи вакцинувати свою дитину необхідно звернутися до сімейного лікаря або до найближчого закладу охорони здоров’я.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *