На Харківщині вживають посилені заходи для ліквідації та попередження пожеж у природних екосистемах

Про це йшлося в ході засідання Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області під головуванням начальника ХОВА Олега Синєгубова.

Від початку року на Харківщині виникло 8126 пожеж, з  них 5033 – у природних екосистемах, зокрема, 250 – на території лісових масивів. Серед основних причин – ведення бойових дій. У зв’язку із сухою та спекотною погодою, сильними поривами вітру на даний час ситуація з пожежами в природних екосистемах в області значно погіршилася. Впродовж останнього місяця зафіксовано 1532 пожежі, що більше ніж за весь пожежонебезпечний період з квітня по вересень 2023 року – 540 пожеж. Внаслідок загорянь знищено 338 будинків та споруд, трав зазнали 10 людей, з них 6 – співробітники ДСНС.

«Посилюємо взаємодію екстрених служб, військових адміністрацій всіх рівнів, органів місцевого самоуправління, керівників лісових господарств та лісокористувачів. Для оперативного реагування на можливі виклики, пов’язані з пожежною небезпекою, впроваджуємо низку заходів, а саме: лісовим господарствам створити запаси паливно-мастильних матеріалів для роботи транспорту, залученого для гасіння лісових пожеж; заборонити розміщення складів пально-мастильних та інших горючих матеріалів, автозаправних станцій та вогненебезпечних виробництв  ближче ніж за 100 метрів від стіни хвойного, 50 метрів від мішаного й 20 метрів від листяного лісів; забезпечити громади зовнішнім протипожежним водопостачанням. Актуалізувати плани евакуацій цивільного населення. Термін виконання – до 27 вересня поточного року. Це питання перебуває на моєму особистому контролі», – сказав Олег Синєгубов.

До переліку заходів також включили влаштування захисних протипожежних смуг шириною не менше 4 метри в місцях прилягання населених пунктів до лісових масивів, полів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць; усунення порушень вимог пожежної безпеки, виявлених під час проведених спільних обстежень населених пунктів, об’єктів, господарських об’єктів, ліній електропередач, газо-, нафто трубопроводів, розміщених у лісових масивах або тих, що межують з ними; спільно з представниками ДСНС та Нацполіції Харківщини організувати щоденну інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо запобігання пожежам в природних екосистемах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *