На Харківщині планують відкрити 6 центрів життєстійкості

Про це розповіли директорка Департаменту соціального захисту населення Харківської ОВА Ольга Борщ, директорка Департаменту охорони здоров’я Тетяна Деменко, директорка обласного центру соціальних служб Оксана Радіч під час брифінгу до Всесвітнього Дня ментального здоров’я в Офіційному Медіацентрі ХОВА.

За ініціативи Харківської обласної військової адміністрації було розроблено комплексну регіональну Програму розвитку соціальних послуг та психосоціальної підтримки. В межах регіонального проєкту розроблено низку заходів направлених на поліпшення психічного здоров’я жителів області, які постраждали внаслідок дій російських окупантів. За співпраці з представництвом дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ та міжнародних партнерів на Харківщині створюються центри життєстійкості. 

«Саме в Центрах життєстійкості діють дитячі простори. Відбуваються активності, заходи, семінари, групові та індивідувальні заняття з психологами. Нині в області працюють 5 таких установ. Їх послугами скористалися більш як 9 тисяч людей. Продовжуємо співпрацювати з міжнародними партнерами, аби збільшити їх кількість. Планується відкриття ще 6 Центрів життєстійкості в Харківській області», – зазначила Ольга Борщ. 

Крім того, на Харківщині розроблено інтерактивну мапу, яка містить інформацію про майже 600 об’єктів, серед яких є надавачі соціальних послуг, заклади охорони здоров’я, громадські організації, які надають психологічну допомогу і психосоціальну підтримку. Інформація включає географічне розташування об’єктів, контактні дані та графік роботи. 

«Для зручності також розроблено мобільний застосунок «Соціальні послуги Харківщини». На сьогодні ним скористалися понад 60 тисяч жителів регіону. Їх кількість щодня зростає», – додала директорка Департаменту соціального захисту населення Харківської ОВА. 

На Харківщині законтрактовані з Національною службою здоров’я України за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні» 82 заклади охорони здоров’я. 

«На сьогодні провідним завданням сфери охорони здоров’я – надання психологічної та психічної допомоги населенню. На Харківщині зареєстровані 122 надавача медичних послуг з профільного напрямку. Зазначену допомогу надають 1036 лікарів. Також одне з пріоритетних завдань – навчання медичних працівників за профілем. Навчання на платформі НСЗУ на тему «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги» пройшли більше 4 тисяч медичних працівників», – повідомила Тетяна Деменко. 

Водночас, при Харківському обласному центрі соціальних служб забезпечено функціонування регіональної психологічної служби, якою надаються усі послуги щодо психологічної та психосоціальної підтримки. 

«Регіональна психологічна служба працює за різними напрямками. Одні з них – це взаємодія та підтримка працівників задля профілактики вигорання як професійного, так і емоційного. В тому числі надається послуга першої психологічної допомоги. Триває навчання фахівців, аби кожна громада мала професіонала, аби охопити якомога більше населення зазначеними послугами. За підтримки Харківської ОВА відбувається низка заходів, щодо підвищення кваліфікації практикуючих психологів», – зазначила Оксана Радіч. 

В Харківській області за якісною безкоштовною психологічною допомогою можна звернутися на «гарячу лінію» 1552.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *