Україна приєдналася до угоди про культурні маршрути Ради Європи

Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики.

«Культурні маршрути» є одним зі способів європейського культурного співробітництва. Мета ініціативи Ради Європи – показати об’єднання культури і спадщини в єдине ціле та спільно просувати і популяризувати європейську культуру та спадщину. Угода спрямована на формування спільного культурного простору шляхом популяризації європейської ідентичності та приналежності через обізнаність про культурну спадщину. Це все відбувається завдяки транснаціональним маршрутам, які тематично пов’язані», – зазначив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, коментуючи цю подію.

За його словами, важливим є і політичний аспект, адже він дозволяє нам стати лідером у формуванні тих чи інших культурних маршрутів.

«Тепер ми – у середині загальноєвропейського контексту, а отже маємо голос і вплив на формування наративу, який закладається у ці маршрути», – додав міністр.

Щодо економічного ефекту, на думку Олександра Ткаченка, його отримують насамперед місцеві громади і туристичні організації.

Нагадаємо, що 16 лютого 2021 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про приєднання України до Розширеної часткової угоди про культурні маршрути». Президент України Володимир Зеленський підписав цей закон 15 березня 2021 року.

Приєднання до Розширеної часткової Угоди про культурні маршрути є практичною реалізацією положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Сторонами Розширеної часткової угоди про культурні маршрути є 34 країни, партнерами – Європейський Союз та Всесвітня туристична організація (UNWTO). Сертифікат «Культурні маршрути Ради Європи» як відзнаку якості отримали 40 європейських культурних маршрутів, які проходять понад 50 країнами світу. Територією України проходять 3 європейських культурних маршрути.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація