Такі дані станом на 2 вересня навели у Департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації.
«Зібрано понад 3554,3 тис. тонн зернових та зернобобових культур з площі 762,9 тис. га, або 73% до площі збирання, середня врожайність склала 46,6 ц/га. Харківська область займає провідні позиції з валового виробництва серед областей України (2 місце по Україні)», – розповідають у департаменті.
У тому числі ранніх зернових та зернобобових культур намолочено 3515,7 тис. тонн при середній врожайності 46,8 ц/га, з них пшениці (озимої та ярої) – 2859,2 тис. тонн з площі 587,5 тис. га, середня врожайність – 48,7 ц/га.
Також розпочато збирання:
– гречки – 6,0 тис. тонн з площі 4,8 тис. га (84%), врожайність – 12,5 ц/га;
– проса – 10,7 тис. тонн з площі 4,4 тис. га (52%), врожайність – 24,1 ц/га;
– кукурудзи на зерно – 21,7 тис. тонн з площі 3,2 тис. га (1%), врожайність – 67,0 ц/га.
Крім того, озимого ріпаку зібрано 10,4 тис. тонн з площі 3,7 тис. га, врожайність – 28,2 ц/га.
Аграрії області розпочали збирання сої – намолочено 261 тонну зі 159 гектарів (1%), врожайність – 16,4 ц/га.
525,3 тис. тонн зернових та зернобобових культур намолотили аграрії Ізюмського району, Куп’янського – 511,4 тис. тонн, Лозівського – 469,6 тис. тонн та Чугуївського району – 414,9 тис. тонн.
Лідерами з урожайності зернових та зернобобових культур є сільгосптоваровиробники Чугуївського району, які збирають зернові за середньої врожайності 53,9 ц/га.
Вище обласного показника урожайність зернових та зернобобових культур у Куп’янському та Лозівському районах – по 50,5 ц/га, Красноградському – 50,3 ц/га та Богодухівському – 50,0 ц/га.