Цього року на Харківщині 32 учасники АТО і ООС отримали квартири за обласною програмою

До кінця 2021 року планується забезпечити житлом ще 15 – 17 осіб. Загальна сума компенсації – майже 5 млн грн.

Про це повідомили 27 вересня під час засідання комісії, яка визначає список кандидатів і черговість їх участі в обласній Програмі надання підтримки учасникам антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил для будівництва житла в Харківській області на 2019-2021 роки. 

Захід відбувся за участі заступника голови Харківської ОДА Михайла Харнама. 

«Соціальна ініціатива щодо забезпечення житлом учасників антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил є вкрай важливою для нашого регіону. Її потрібно не лише реалізовувати, а й максимально поширювати, – наголосив Михайло Харнам. – Ми маємо допомогти з житлом усім тим, кому воно вкрай необхідне». 

Нагадаємо, обласна програма (більш відома як «60 на 40») розрахована на осіб, які проживають на території Харківщини та перебувають на квартирному обліку, або мають статус внутрішньо переміщених. З обласного бюджету учасникам програми компенсують 40% вартості житла, яке вони купують, решту вони сплачують самі. Серед критеріїв визначення першочерговості кандидатів на житло є й багатодітність, поранення, інвалідність тощо. 

Обласна програма діє вже 6-й рік. Її перша черга була реалізована у 2016-2018 роках, а друга реалізується у 2019-2021 роках. За час дії Програми житло отримала 281 особа. Зокрема, 149 осіб – у період 2019 – 2021 років. 

Як повідомив представник Харківської обласної громадської організації «Спілка ветеранів АТО» Юрій Корсунов, це сучасні квартири в багатоповерховому житловому будинку, який перебуває на стадії будівництва. За його інформацією, на даний час черга тих, хто першочергово потребує житла, складає 119 осіб. І якщо Програма підтримки учасників антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил буде пролонгована й на наступні роки, то решта людей, які не отримали житло цього року, претендуватимуть на нього в наступному.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація