На честь 100-річчя академії дизайну і мистецтв у Харкові відкрили пам’ятник художниці Марії Раєвській-Івановій

Монумент встановили перед головним входом до Харківської державної академії дизайну і мистецтв.

7 жовтня у відкритті пам’ятника Марії Раєвській-Івановій та урочистостях з нагоди 100-річчя Харківської державної академії дизайну і мистецтв взяв учать Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

«Це визначна постать. Вона була першою художницею в Російській імперії. Наприклад, у європейських містах завжди ви можете побачити чимало пам’ятників видатним людям. Варто згадати також про проєкт “Велика реставрація”, завдяки якому ми відновлюємо пам’ятки архітектури. Сподіваємося, що академії вдасться провести успішний тендер і ми зробимо реставрацію цієї будівлі. Ми повертаємо собі свою історію, своїх героїв, нам є чим і ким пишатися», – наголосив Олександр Ткаченко.

Сам пам’ятник було створено у 1998 році. Його авторка, випускниця кафедри скульптури Неля Витвицька, зробила скульптуру для дипломної роботи.

«Марія Раєвська-Іванова є засновницею художньо-промислової школи і вона завжди мріяла про відкриття художньої академії. Ми сподіваємося, що цю її мрію змогли втілити в межах нашого закладу», – зазначив ректор Харківської державної академії дизайну і мистецтв Олександр Соболєв.

Директорка Департаменту культури і туризму Харківської ОДА Людмила Терещенко зазначила, що не кожне місто може похвалитися художньою академією. За її словами, те, що заклад діє на Харківщині вже 100 років, це велике культурне досягнення.

«Художня академія – це осередок мистецької освіти, який розвиває весь регіон. До речі, можна сказати, що сьогодні заклад має подвійний ювілей, адже саме 20 років тому його перейменували з Харківського художньо-промислового інституту на Харківську державну академію дизайну і мистецтв», – розповіла Людмила Терещенко.

Також у межах святкування студенти академії проводили на відкритому повітрі майстер-класи з живопису, естампу, каліграфії та виставки скульптурних робіт, ретроавтівок тощо.

Більше фото.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація