Близнюківські пайовики не можуть порозумітися з аграріями

Жителі Софіївської сілької ради незадоволені договорами оренди своїх паїв. Люди вважають, що їм платять замало.

«Я не задоволена, того шо він(орендар) сказав 12(тисяч гривень), тепер він сказав так: із тих 12 він 3 тисячі зніме на налог, і принесе мені корішок і ще на войну. Ну, так як я з ним постоянно гризуся, він сказав хорошо, я тобі дам більше, но тільки рот закрий. Нєт, я рот не закрию, бо мені опять прийдеться, я буду опять в холодній хаті. Бо мені надо ще 20 тисяч виплатити отого свого кредита», – Марія Куліш, жителька Софіївської сільської ради.

Більшість селян хочуть достроково розірвати  земельні відносини з орендарями. Деякі  переконані, в їхні договори вписали зайві роки оренди.

«Здали, мене дома не було – жінка здавала, на 5 год. Кинулися, там написано на 15. Ну десь уже годів підряд, ще я у нього робив, значить людям платить  тоді по 8 тисяч – нам по 5. Людям по 10 на другий год, нам –  8, потом людям по 12, нам – 10»,– Валерій Біляєв, житель Софіївської сільської ради.

Люди нарікали на трьох орендарів, з них усіх прокоментувати претензії  на камеру погодився тільки Олександр Лисенко. Чоловік завірив, дописати зайвих років у договір неможливо.

«Как можно дописать в договора, если там прописью. Человек же подписывает и там же прописью, там же не цифрами стоит. Арендную плату все получают  вовремя и все правильно. Там у них все в натурной форме, грошевой. Сначала в натурной получают  они, а в конце года в – грошевой форме», – Олександр Лисенко, аграрій.

Аграрій переконаний, хтось підбурює людей до скарг.

«Я думаю, это людей кто-то колотит. Все это движение не просто так. Раньше ж такого не было. Ну, в основном с прошлого года оно началось. В прошлом году просто была арендная плата пересчитать, если в зерно в продаже, была больше. Щас мы пересчитываем зерно – получается меньше арендная плата, ну если в натурной форме выдать, то получается, если  в прошлом году 4 тысячи зерно, щас 3 тыщи, грубо говоря. Кажу, берить в натурной форме, продавайте зерно и за сколько вы продадите,… Можете положить у себя и у вас, может, выйдет и больше»,– Олександр Лисенко, аграрій.

Пайщики  поділилися, перед укладанням договору їх завіряли, забрати свою землю вони зможуть коли захочуть.

«А єслі мені коли надо, ти землю отдаси? Отдам. Можно забрать назад землю? Можно. Оце кинулися ми… не встраює,хотіли  забрать – ні і все. Через суд»,– Любов Куліш, жителька Софіївської сільської ради.

Олександр Лисенко пояснив, на кожну землю в оренді складають спеціальний план удобрень та посівів.

«Если заключаем договор, туда ж планируем. Оно ж не за год планируется, оно на 5 лет  планируется. Вносятся удобрения, комплексно. Это все планируется, это все на долгое время. Насколько там договор на 10 на 15 лет, кто на 49 – тот на 49 заключал, а так же нельзя. А договора есть договора. С людьми заключалось, есть подписи», – Олександр Лисенко, аграрій.

Люди розповіли, було б добре, якби аграрії радились з ними, і обговорювали вартість оренди.

«Не можу сказати нічого, спасибі, що обробляють землю, но тільки хай  трохи живуть нашим життям. Шоб індексація проходила, шоб вони перерахунок робили. Жили з нами, совітувались, балакали, так, як люди дають», – Марія Сторчай, жителька Софіївської сілької ради.
«Щоб нас собирали, і з нами балалакали, рішали. А вони самі собираються між собою – орендарі. Не ми, а орендарі і рішають то», – Любов Куліш, жителька Софіївської сільської ради.

Аграрій завірив, разом з колегами намагаються допомагати людям, коли ті звертаються.

«Есть же телефон. Набрали – подъехал, пообщался. Их не 10 человек сразу. Сегодня у одного проблема, завтра у другого. Но всегда есть проблемы. Но мы же не солнышко, не можем всех обогреть, правильно? У нас же есть свои заботы. Их же не один человек, один человек, то понятно, но их же много у нас. Но все мы стараемся, но не хотят работать люди, не хотят», –Олександр Лисенко, аграрій.

Спеціалісти центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги проінформували, земельні конфлікти не рідкість, і вони можуть допомогти розібратися у ситуації.

«Це поширена категорія питань, з якою до нас звертаються за консультацією до нашого центру. Тобто, люди хочуть достроково припинити, або їх не влаштовує орендна плата, або якісь інші умови. Ми на їхнє прохання допомагаємо їм складати листа відповідного до орендатора. І далі, в залежності від отриманої відповіді, тоді вже дивимося подальші дії, кроки, які можна буде вчинити для вирішення даного питання», – Сергій Гаража, начальник відділу правоосвітництва та надання безоплатної правової допомоги.

Спеціалісти готові безкоштовно проконсультувати бажаючих. Офіс центру у Лозовій знаходиться у будівлі готелю «Лозова», у Близнюках в приміщенні колишньої селищної ради.

2 коментарі

  1. пусть поинтересовались бы по чем сейчас покупают с/х продукцию! на все цены растут ,на с/г продукцию падают.Налогами давят,аренду подымай,а из каких доходов?Все специально делают,чтобы землю у мелких и средних забрать

  2. пайщик из Софиевки

    Ну не зна, не зна.
    Если судить по фоткам в “одноватниках”, “мелкие и средние”, как Вы их называете, со своими домочадцами на ишаках и верблюдах бороздят арабские пустыни, и не похоже, что их разоряют налоги вместе с низкой ценой на зерно.