Лозівські маршрутники виконували не всі пільгові рейси +vd

Держава компенсує пасажироперевізникам витрати на спеціальні пільгові рейси, однак не усі маршрутники їх виконують.

Зловживання на пільговиках. Держава компенсує пасажироперевізникам витрати на спеціальні пільгові рейси, однак не усі маршрутники їх виконують. Такий факт зафіксувала наша знімальна група, коли стежила за рухом автобусів з позначкою “пільговий”. Теоретично, якщо на маршрутці є така табличка, водій повинен брати усіх пільговиків без обмежень.

 

14 лютого о 12:10 з кінцевої зупинки на мікрорайоні виїхав авилівський маршрут №4. За розкладом, який затвердив виконком міськради, він мав виконувати пільговий рейс. Але до зупинки “Маяк” машина прийшла без таблички “пільговий”. А саме вона є основною ознакою особливого рейсу.

Не поспішав ставити табличку “пільговий” й інший водій четвертого маршруту — 20 лютого перед рейсом о 12:10. Спочатку водій намагався перевести відповідальність на маршрут №8, який поїхав трохи раніше. Але за кілька наполегливих питань ситуація змінилася: водій “червонопартизанського” маршруту пішов позичати табличку у “Кільця — 2”. Повісити її чоловікові вдалося не одразу.

Пільгові рейси на кожному міському маршруті повинні виконуватися від двох до чотирьох разів на день за графіком. Відсутність зовнішніх ознак пільгового рейсу є порушенням. Це підтвердив заступник начальника управління економіки міськради Олег Загамула.

У 2012 році за пільгові рейси держава компенсує лозівським перевізникам майже 402 тисячі гривень — через управління праці та соцзахисту населення. Якщо перевізник подасть звіти за рейси, яких не було, то наступного місяця суму компенсації зменшать — на вартість непроведених рейсів, повідомила начальниця Лозівського УПСЗН Ольга Федченко. Якщо ж водії регулярно не проводитимуть пільгові виїзди, місто може розірвати з перевізником угоду на підставі доповідних. Їх має складати і подавати управління економіки міськради — на нього покладений контроль за перевізниками.

Так сталося минулоріч з АТП-16309. Його місце зайняло Лозівське вантажопасажирське АТП. Керівництво підприємства не збирається повторювати долю попередника. Воно вже провело роз’яснювальну роботу з водіями. Порушник отримав догану і попередження: наступного разу його звільнять.

Під час контрольного виходу знімальної групи 23 лютого маршрут №4 виконував пільговий маршрут за графіком і з табличкою.

А в управлінні економіки акцентують увагу пільговиків: якщо за розкладом певний маршрут має виконувати рейс спеціально для них, але йде без таблички, вони все одно мають право сідати на цей автобус без обмежень.

Валерія Гецко

 

{flv}24_02_2012_pilgovuku{/flv}