Прогноз: підвищення цін на зерно не повинно призвести до подорожчання хліба +vd

Лозівські аграрії зібрали озимини на чверть менше, ніж у 2011 році. Однак дефіциту і подорожчання хлібу не передбачають.

 

 

Погані погодні умови призвели до того, що на Лозівщині зібрали тільки 88 тис. тон озимини. Це майже на 30 тис. тон менше минулорічного показника, але на 20 тис. тон більше за весняні прогнози, говорить заступник голови Лозівської райдержадміністрації Оксана Заскалкіна.

Водночас якість зерна виявилася найкращою за останні роки. “Якщо у минулі роки ми мали від 20-30% продовольчої пшениці, то в цьому році окремі господарства мають 100%, а по району загалом 80%”, – розповідає голова Асоціації сільгосптоваровиробників Лозівщини Віталій Орлов.

Якщо пшеницю третього класу елеватори купують по 1800 гривень за тону, то другий клас, якого на Лозівщині більшість, — вже по 1900 гривень. Однак і цього виробникам мало, тому вони поки притримують зерно. Світова ціна на пшеницю аграріїв задовольнила б, однак на внутрішньому українському ринку її не буде, вважає Віталій Орлов. За його словами, ціна установиться на рівні 1950-2050 грн. за тону пшениці другого класу.

Водночас експерти в один голос запевняють: суттєвого подорожчання хліба соціальних сортів ніхто не допустить. З минулого року залишився великий запас зерна. Крім того, виробники Лозівщини приблизно по 5% зібраної озимини готові пустити на стабілізацію цін на хліб соціальних сортів, розповіли у Лозівській райдержадміністрації. Свою готовність аграрії підкріпили гарантійними листами.

Валерія Гецко

 

{youtube}PC59GlcsPic{/youtube}