Експерти пояснили, кому дістається голос людини, що не прийшла на вибори +vd

Математична аксіома: будь-якій політичній партії вигідно, щоб у день виборів проголосували лише її симпатики, а прихильники конкурентів не прийшли. 100-відсоткова явка на виборах потрібна тільки одній силі — самим виборцям.

Обрати владу. Цим конституційним правом протягом кількох останніх виборів користується тільки дві третини мешканців округу. Парламентські вибори, 2006 рік — явка 61%. 2007 — приблизно стільки ж. Вибори президента у 2010-му — знову дві третини. Місцеві вибори того ж року — 43%.

“Ті, хто не прийшов на вибори, зробили вибір на користь тих, хто виграє вибори”, – говорить юрист Василь Ткаленко.

Як це відбувається, пояснює Василь Левченко — він багато разів працював у виборчих комісіях. Припустимо, говорить експерт, голосувати прийшли 60% виборців. Відповідно до їхнього волевиявлення, до парламенту потрапляють 5 партій з різним результатом. Нічийні голоси розподіляються так: за кого з переможців більше проголосували, тому і більший бонус. Пустих крісел у парламенті залишитися не може.

“40% людей — це, виходить, ті, що не прийшли на вибори або зіпсували бюлетені, – усе одно ці 40% депутатських місць будуть розподілені пропорційно між цими партіями”, – пояснює Василь Левченко.

Іншим чином використати голоси тих, хто не прийшов, практично неможливо, говорять очільники окружних комісій різних років. Кому видається порожній бюлетень, стежать веб-камери, члени виборчкомів і спостерігачі.

Гарантувати, що члени комісій ніколи і нізащо не підуть на подібний злочин, експерти не беруться. Але говорять: такі випадки можуть бути тільки поодинокими і точно не вплинуть на результат виборів.

Головна проблема, пов’язана з неявкою виборців, є більш серйозною, ніж зловживання невикористаними бюлетенями, вважає Василь Ткаленко: депутати, обрані меншістю, відчувають і меншу відповідальність.

Останні місцеві вибори відзначилися рекордно низькою активністю виборців — 43%. Кожен з тих, хто не прийшов, вірогідно, вважав, що його голос нічого не вирішує. Ось такі поодинокі голоси склалися у цифру 30 тисяч лозівчан, що не проголосували. Експерти говорять, вони могли вплинути на результат.

Валерія Гецко

 

{youtube}4RqJUGRzMBM{/youtube}