Школярі Лозівщини змагалися, хто грамотніше й глибше презентує улюблену книгу +vd

23 березня у Районному будинку культури школярі Лозівщини змагалися за звання найкращого читача. Вони презентували 2 твори, які найбільше їм сподобалися. Одну книгу можна було обрати вільної тематики, іншу –  обов’язково про події Великої Вітчизняної війни. На конкурс з’їхалися активні читачі майже з усіх шкіл району.

Презентація учениці Яковлівського НВК Анастасії Рябоштанової була однією з найоригінальніших. До класичного твору Марка Вовчка «Невільничка» вона заспівала українську пісню під бандуру. За креативний підхід дівчина могла отримати 5 з 16 можливих балів за виступ. Однак, як сказала Анастасія Рябоштанова, вона співала не задля перемоги, а щоб популяризувати забутий музичний інструмент.

Окрім креативності, судді оцінювали, наскільки грамотно й образно вміють говорити та думати учасники і як глибоко діти відчувають твори. Чимало хлопців та дівчат ототожнювали себе з головними героями. Деякі персонажі взагалі були написані з реальних людей. Серед школярів знайшлися навіть їхні родичі. Учениця Переможанської школи Валерія Кобиш нещодавно відкрила для себе книгу про свого прадідуся — Василя Савелійовича Білоусова. Він став Героєм Радянського Союзу.

Розповіді письменників та істориків мають донести дітям, на які вчинки відважувалися їхні земляки під час війни. Судді переконані, що до 70-річчя звільнення Харківщини кращої тематики для виступів годі було й шукати.

Журі відзначило також велике різноманіття у вільних темах. Здебільшого дітям вдавалося зацікавити своїх однолітків прочитати презентовані книги, переконані судді.

Найкращою серед шестикласників стала Валерія Кобиш з Перемоги, серед семикласників – Марина Чуйко з Краснопавлівки. Наприкінці березня вони представлятимуть Лозівщину вже в обласному турі конкурсу «Найкращий читач 2013 року». Окремий подарунок від суддів отримав Іван Негер з Царедарівки. Журі відзначило його емоційність.

Анна Скрипник

 

{youtube}IRVPNrnYiU4{/youtube}