Краснопавлівський центр адаптації ув’язнених святкує свою 3-тю річницю +vd

Реабілітаційному центру «Дім на півдорозі» виповнилося 3 роки.  Це єдиний в Україні заклад, який безкоштовно допомагає адаптуватися жінкам після в’язниці. Центр фінансує шведська благодійна організація. Дівчата перебувають у закладі 9 місяців. За цей час мають знайти роботу та житло.

У Краснопавлівському центрі мешкає 10 жінок. Вони ведуть домашнє господарство. Пораються на землі. Мають власну теплицю, тому протягом року їдять свіжі овочі.

Утім головна робота дівчат, переконують консультанти центру, зрозуміти, як добре жити інакше. Навчитися цінувати свободу та влаштуватися на волі. З мешканками «Дому на півдорозі» працюють психологи, медики та соцпрацівники. Вони допомагають їм відновити документи, знайти роботу і порозумітися з рідними.

За словами соцпрацівників, майже у всіх дівчат було важке дитинство. Їх вчасно не підтримали, а після в’язниці взагалі відцуралися. Консультанти переконані, що старшим жінкам важче знайти себе на волі. Їм складніше зламати звичний спосіб життя. Та й здоров’я після довгих термінів немає. У молодих більше шансі стати щасливими. Деякі випускниці центру вже вийшли заміж та стали мамами.

Утім є і прикрі історії, коли через горілку чи наркотики дівчата залишали реабілітаційний заклад. Однак адаптація – це не легкий і не швидкий процес, переконані соцпрацівники. Тому хочуть, щоб на 2 поверсі будівлі, облаштували соціальне житло для тривалішої реабілітації.

Працівники і учасники центру потроху вчаться самим на себе заробляти. Через два роки завершується угода зі шведами: грошей може більше не бути. Команда центру говорить, що шукатиме будь-які варіанти заробітків, аби єдиний в Україні безкоштовний центр такого рівня не опустів, і дівчата не залишились на вулиці.

 

Анна Скрипник

 

 

{youtube}R8B7RpDc14Y{/youtube}