На Лозівщині й Близнюківщині за землю вчасно заплатили майже 80% землевласників +vd

29 серпня вийшов останній термін сплати земельного податку. За інформацією Лозівської об’єднаної державної податкової інспекції (ОДПІ), вчасно гроші внесли майже 80% землевласників Лозівщини й Близнюківщини.

 

Маленький, але дуже важливий

Земельний податок приносить 15-20% доходів місцевих бюджетів, пояснюють у місцевому органі Міндоходів і зборів.

“Взагалі по місцевих бюджета Близнюківського, Лозівського районів та міста Лозова надійшло 13 мільйонів гривень. Майже 3 мільйони гривень з цієї суми — це є кошти, сплачені підприємцями та громадянами”, – повідомила Лариса Баркова, завідувач інформаційно-комунікаційного сектору Лозівської ОДПІ.

Земельний податок зобов’язані платити усі власники земельних ділянок — як у селі, так і в місті. Якщо говорити про пересічних громадян, суми збору невеличкі. Наприклад, за гектар орної землі у Лозівському районі треба заплатити 23 гривні на рік, за ділянку під особистим господарством — по різному, але в межах 1-2 гривень за сотку на рік.

 

Якщо так сталося

Якщо ви потрапили у ті 20%, що досі не заплатили, не поспішайте хапатися за серце. По-перше, хоча за прострочення платежу і доведеться сплатити штраф, у перший місяць він буде невеликим — 10% від суми боргу. Потім становитиме вже 20%.

По-друге, перевірте: чи не маєте ви право на пільгу. Нею користуються усі пенсіонери за віком, інваліди 1-2 груп, багатодітні та ще низка категорій. Ці люди звільнені від сплати земельного податку, і таких сьогодні — майже половина від усіх 36 тисяч землевласників Лозівщини й Близнюківщини.

Щоб оформити пільгу, до податкової потрібно принести документ, який підтверджує ваш пільговий статус.

Валерія Гецко

 

{youtube}BiT7Rkziq6k{/youtube}