Молодь Лозової влаштувала ходу з ліхтариками темним проспектом Перемоги +vd

Ввечері 5 листопада проспектом Перемоги кілька разів пройшла колона з ліхтариками. Так лозівчани висловили протест проти того, що вечорами на вулицях міста темно.

Світло за власні кошти

Учасники ходи зібралися о 19 вечора неподалік так званого хреста. Спочатку їх було до півсотні, а потім підтягнулися ще кілька десятків — усі з ліхтариками. Акцію назвали “Освітимо місто власною енергією”.

“У кожному ліхтарику є батарейка, яка заряджається від власної розетки. Тобто, люди сплачують за цю електроенергію, заряджають акумулятори і батарейки для того, аби потім освітити своє місто”, – пояснює концепцію учасник ходи Ігор Коломак, депутат Лозівської міськради.

Ідею вийти з ліхтариками на проспект Перемоги розповсюдили у соцмережах. На неї відгукнулися переважно старшокласники і студенти, хоча прийшли і з десяток дорослих.

Кому — молодці, а кому — треба розуміти

До ходи її учасники готувалися заздалегідь: двоє хлопців, Андрій та Іван, зранку придумали кричалку із закликів увімкнути вуличне освітлення.

З нею колона і ходила проспектом, займаючи практично всю ширину тротуару. Багатьом перехожим довелося обходити ходу по темних узбіччях. Однак реакція людей на акцію від цього залежала мало: деякі підтримали ідею і після стрибків в обхід колони, деякі висловлювалися проти, і не відчувши незручностей.

“Як ставлюся? Добре. Хай роблять освітлення. Я взагалі з Домахи, то там теж не завадило б так пройтись, бо нічого немає, жодного ліхтаря”, – відгукується Катерина, молода мама з візочком.

“А що протестувати? Треба з якісь заходи конкретні застосовувати, а не просто протестувати, – обурюється дорослий перехожий Сергій. – Вони ж мають розуміти, чому немає освітлення. – А Ви розумієте? – Я, звісно, розумію. Тому що не фінансується”.

Без особливих наслідків

Дзвінкоголосі школярі не бояться осуду дорослих — ані чужих, ані рідних. Кажуть, від перехожих відчувають тільки позитив, а вдома їх підтримують.

Пройшовши два рази проспектом Перемоги, молодь пішла світити й кричати у парку Перемоги. Потім ще протягом півгодини ще чули на четвертому мікрорайоні і знову на проспекті.

Більш дорослі учасники ходи з ліхтариками особливих наслідків від акції не чекали. За словами двох таких чоловіків, Івана та Євгена, було б добре, якби люди після ліхтарикової ходи звернули увагу на проблему.

Валерія Гецко

 

{youtube}WCcxii5GMY0{/youtube}