Прибічники Євромайдану у Лозовій вийшли під міську раду +vd

Півсотні лозівчан, які підтримують ідеї Євромайдану, 3 грудня вийшли під міську раду. Вони провели годинний мітинг і прийняли звернення до місцевих самоврядців.

Акція солідарності

За словами учасників зібрання, своєю акцією вони хотіли висловити солідарність з людьми, що вийшли протестувати на вулиці Києва.

— Ми зібралися у підтримку тих, хто мітингує у Києві за відставку уряду”, — говорить мітингувальник Сергій Красноперов, депутат Лозівської міської ради. — Більше обурило людей те, що просто мирних громадян, які прийшли висловитися стосовно євроінтеграції, просто взяли й побили”, — пояснює інший учасник акції, теж депутат міськради Ігор Коломак.

Переважна більшість мітингувальників є членами опозиційних політсил, але вони обійшлися без партійних прапорів. Принесли із собою тільки прапори України та Євросоюзу.

До цих людей долучилися кілька позапартійних лозівчан, обурених побиттям студентів на столичному майдані Незалежності. Про збори вони дізналися у соцмережах.

“Ви розхитуєте човен”

Промови здебільшого виголошують ті учасники, які вже побували на столичному і харківському Євромайданах. Вони пропонують проводити щоденні вуличні зустрічі і в Лозовій. На них кличуть усіх, кого обурюють непідписання асоціації з Євросоюзом та силовий розгін мирної акції протесту. Також звучать політичні вимоги на кшталт відставки уряду і розпуску Верховної Ради.

До учасників зібрання звертається депутат Лозівської міськради від Партії регіонів Андрій Нижник. Він говорить, що курс на євроінтеграцію ніхто не скасовував, і просить не розхитувати човен.

— Партія регіонів теж обурена побиттям студентів, сьогодні Президент висловив чітку позицію і Кабінет Міністрів — усі обурені поведінкою окремих керівників силових відомств, які провели таке побиття. Ми теж засуджуємо це, — висловлюється Андрій Нижник. — Ви вважаєте, що такий наказ могли дати без відома керівництва держави? — уточнюємо. — Нема роду без вироду. Тому багато хто сьогодні може взяти таку ініціативу на себе, — відповідає депутат.

Промовцю від ПР мітингувальники заважають говорити і проводжають його криками.

Вимагають негайно скликати сесію

Зібрання приймає резолюцію. У ній учасники акції звертаються до міськради з вимогою терміново скликати позачергову сесію. На ній депутатам пропонують засудити силовий розгін мирного протесту 30 листопада і відмежуватися від закликів запровадити в Україні надзвичайний стан.

За перебігом зібрання спостерігають кілька правоохоронців та двоє віце-мерів Лозової — Юрій Петренко і Олександр Неділько. Звернення мітингувальників у мерії розглянуть, як годиться, говорить пан Неділько, однак зі скликанням сесії не все так просто. Для цього потрібне звернення третини депутатського корпусу, тобто, 17 членів ради, пояснює він.

Та поки міська рада готуватиме офіційну відповідь, мітингувальники вирішили збиратися щовечора, о 17 годині, на мікрорайоні — у депутатському сквері. Пізніше місце зустрічі перенесли на “хрест” – перетин проспекту Перемоги і вулиці Супруна.

Валерія Гецко

 

{youtube}kxZY1Hmhjy4{/youtube}