Лозівські прийомні родини доводили, що належно виховують дітей

Прийомні батьки звітували про виховання дітей 23 січня на комісії з прав дитини. У Лозовій нині є один дитячий будинок сімейного типу та 7 прийомних родин.

Під час звіту батьки хизувалися спортивними медалями, талановитими малюнками та учнівськими успіхами дітей. У родині Малахових росте майстерна волейболістка, а у Пустовойтів – талановитий художник.

Однак, перш за все, запевняють тата і мами, вони хочуть, щоб їхні діти були хазяйновитими та працьовитими людьми. У родині Лучанінових доньку вчать в’язати, вишивати та плести бісером, а в сім’ї Лівераш дітей призвичаюють до домашнього господарство. Воно у них велике – 5 корів та 2 гектари землі.

Більшість прийомних сімей Лозової живуть у приватних будинках. Батьки переконані, для  дітей корисно часто бувати на свіжому повітрі та рости на домашніх продуктах.

Члени комісій із захисту прав дітей після презентації кожної сім’ї, підсумували, що усі лозівські прийомні батьки добре виховують своїх синів та доньок. Малеча у родинах стає добрішою і родиннішою, ніж у державних закладах. Досвідченим прийомним батькам запропонували взяти ще по дитині, і більшість була не проти.

Майже усі лозівські прийомні сім’ї засновані кілька років тому. У 2014 році стати новою прийомною сім’єю поки що захотіла лише одна родина, говорить Тетяна Лобенко, провідний спеціаліст центру соціальних служб для дітей сім’ї та молоді. Фахівець пояснила, зараз це складніше зробити: у Лозовій тепер рідше позбавляють тат та мам батьківських прав, а інтернат ліквідували. Дітей доводиться шукати у інших районах та областях. Це забирає час та ускладнює процес усиновлення або взяття під опіку.

Анна Скрипник