Загиблому льотчику з Близнюківщини присвоїли нове звання і мають дати нагороду +vd

Було у близнюківській родині Топчіїв троє синів, всі льотчики. Старший – у запасі чекає мобілізації, молодший – миротворець в Африці, а середній загинув під час АТО.

 

Загиблому військовому льотчику з Близнюківщини, капітану Миколі Топчію посмертно присвоїли нове звання і представляють до нагороди «Герой України». Сьогодні, 3 червня, у Близнюках Лозівський військовий комісар передав погони майора брату військовослужбовця, Олександру Топчію. 

Миколі Топчію було 40 років, більше половини життя віддав військовій авіації. П’ять разів він брав участь у миротворчих місіях ООН у Ліберії, і завжди виходив сухим з води, а тут, вдома, не вдалося, розповідає старший брат. 

2 травня під Слов’янськом у вертоліт Миколи Топчія поцілили бойовики, коли він йшов на допомогу іншому підбитому екіпажу. Це були перші гвинтокрили, збиті під час антитерористичної операції на сході України. 

– На той момент, коли все це сталося, наказу стріляти не було ні в кого. Тим більше, вони йшли рятувати екіпаж, який був збитий першим. І так вийшло, що під час заходу на посадку біля того вертольоту ракета потрапила і в них, – говорить Олександр. 

З двох екіпажів вижив тільки один чоловік, п’ятеро загинули. Миколу Топчія поховали у рідних Близнюках два тижні тому. За словами Олександра Топчія, його брата представляють до нагороди «Герой України». Посмертно. 

На Львівщині, де розташована військова частина Миколи Топчія, в нього залишились дружина і 10-річна дочка. Сайт голови уряду Арсенія Яценюка в середині травня повідомив, що родинам загиблих учасників антитерористичної операції вручили сертифікати на нове житло. 

«Вручив … сертифікати на отримання квартир родинам п’яти військовослужбовців, які загинули під час виконання антитерористичної операції – майора Олександра Сабади, майора Руслана Плоходька, майора Сергія Руденка, капітана Миколи Топчія та старшого лейтенанта Ігоря Грішина. Це наші брати, які боролися й загинули. Їхні сім’ї залишилися без годувальників, але не залишилися без допомоги держави», – написав Прем’єр-міністр у своїй групі у Вконтакті. 

Валерія Гецко

 

 {youtube}ar7f_07-Vhk{/youtube}