Ремонти в умовах банкрутства: лозівські тепловики і водяники дали звіт за рік +vd

Комунальні підприємства “Лозоваводоканал” та “Теплоенерго” відзвітували про свою роботу протягом 2012 року. Їх заслухали 25 січня на нараді керівників комунальних підприємств

Для “Теплоенерго” 2012-й був роком переходу від збанкрутілого підприємства до нового, створеного на заміну, одразу повідомив головний тепловик Лозової Леонід Глоба. Минулоріч на різноманітні ремонти його підприємство витратило приблизно мільйон 300 тисяч гривень.

До переліку робіт, зокрема, увійшли заміна понад кілометру тепломереж і 2,5 кілометрів ізоляції. Також “Теплоенерго” відзвітувало, що ремонтувало і модернізувало обладнання котелень. А ось аварій практично не було.

“Минулого року основна маса скарг стосувалася запуску тепла у минулому опалювальному сезоні, якщо брати 2012 рік. Це під час ввімкнення тепла — ми, дійсно, розтягнули його десь на 2 тижні. Протягом опалювального сезону була одна аварійна ситуація […] на трубопроводі, яка була ліквідована протягом 2 годин”, – заявив Леонід Глоба.

Цього року “Теплоенерго” планує замінити удвічі більше тепломереж  і майже втричі більше ізоляції, ніж минулоріч. Це 2 і 6 кілометрів відповідно. Також тепловики продовжуватимуть осучаснення котелень. Панютинську котельню взагалі збираються реконструювати до початку наступного опалювального сезону. На все збираються витратити понад 9 мільйонів гривень, повідомив директор “Теплоенерго”.

Зауваження до планів тепловиків одразу виникли у директора Житлової управляючої компанії Сергія Єршова. Він зауважив, що “Теплоенерго”, яке має обслуговувати також внутрішньобудинкові мережі, робить це у меншому обсязі, ніж передбачає квартплата.

“Те, що я знаю, – ви зробили за 2012 рік рівно втричі менше, ніж було зроблено у 2011 році з ремонту внутрішньобудинкових мереж. Які плани на 2013 рік? Те, що я побачив у ПТО, знову бачу втричі менше, ніж у 2011 році”, – запитав директор ЖУКа.

Директор “Теплоенерго” відповів, на більше у підприємства немає фінансів, а Сергій Єршов нагадав, що за невиконані послуги ЖУК змушений повертати гроші людям. Перший заступник мера Володимир Денисенко перервав суперечку і повідомив: внутрішньобудинковим мережам присвятять окрему нараду.

Після цього звітував “Лозоваводоканал”. Його директор Ільяс Калмуратов заявив, що підприємство минулоріч зробило все, що запланувало. Серед іншого, воно замінило більше кілометра магістральних водогонів і каналізації і більше 2 кілометрів внутрішньобудинкових мереж.

З аварійністю за рік тут ситуація гірша, ніж у тепловиків: 460 поривів водогонів, 10 аварій на каналізації та 1837 засмічень труб. Усе це — по зовнішніх мережах.

У 2012 році “Лозоваводоканал” став банкрутом. Водночас підприємство отримало більше 30 мільйонів доходу і навіть завершило рік з прибутком.

“Фінансовим результатом нашої діяльності є отримання прибутку у розмірі 540 тисяч гривень”, – повідомив Ільяс Калмуратов.

Цей прибуток — лише на папері, пояснює директор підприємства. Насправді “Лозоваводоканал” мав півмільйона збитків, говорить Ільяс Калмуратов, однак насамкінець року держава дала майже мільйон на погашення різниці у тарифах. Весь він пішов на оплату старих боргів і з банкрутства підприємство не витяг.

Що “Лозоваводоканал” робитиме у нинішньому році, його директор пообіцяв розповісти у два найближчі тижні. У цей період діючий тариф на воду та стоки має пройти захист у Нацкомісії з регулювання комунальних послуг.

Валерія Гецко

 

{youtube}45VJhTohbBI{/youtube}