Селище Панютине просить залишати йому більше коштів +vd

Голосування у Панютиській селищній раді, ТРК Сігма

Депутати Панютинської селищної ради звернулися до Лозівського міського голови із запитом. У ньому вони просять зменшити розмір так званого вилучення.

Панютяни на сходах свого голови обурювалися, що у селищі успішно працюють кілька підприємств, а гроші з тутешнього бюджету забирають у бюджет вищого рівня, хоча їх бракує й самому Панютиному. Місцеві депутати пообіцяли людям офіційно звернутися до керівництва Лозової з цією проблемою.

Не вистачає на основне

На сесії Панютинської селищної ради 20 листопада питання про звернення до Лозівського міського голови — основне. Олексій Корпан, голова Панютиного, зачитує текст.

“Депутати Панютинської селищної ради вкрай стурбовані ситуацією, що склалася із значно завищеним, на наш погляд, вилученням коштів з бюджету Панютинської селищної ради до бюджету міста Лозова. Так, у 2013 році щоденний норматив відрахувань коштів … склав 49,64%”, – йдеться у зверненні депутатів Панютинської селищної ради.

У 2013 році селищу не вистачає коштів навіть на захищені статті — зарплати бюджетників та енергоносії, говорить Олексій Корпан. Панютинські депутати просять зменшити вилучення хоча б до 30%. Вони порахували, цього вистачить.

Питання — поза компетенцією міста

Запрошена на сесію Тетяна Запорожець, секретар Лозівської міськради пояснює: питання вилучення знаходиться поза компетенцією керівників міста. Воно регулюється бюджетним кодексом.

“Вилучення йде чому? Тому щоваша дохідна частина перевищує видаткову. Видаткова частина вашого бюджету формується за нормативами. Це теж державні стандарти”, – звертається до селищної ради Тетяна Запорожець, секретар Лозівської міськради.

Або вилучення, або дотація

Видатки панютинського бюджету становлять 2,5 мільйони, а доходи — приблизно 5,5 мільйонів. Але, відповідно до бюджетного кодексу, кошторис селища має бути збалансованим, пояснює головний фінансист Лозової Тетяна Мосенцева: скільки витрачається — стільки ж повинно значитися у доходах. Все, що так би мовити зайве, — вилучається у вищі бюджети.

Змінити свої видатки, щоб забиралося менше, Панютине не може: вони розраховуються за формулою, яка залежить від кількості населення і зовсім не залежить від доходів місцевого бюджету. Норма витрат на одну людину є однаковою по всій державі.

“Якби, наприклад, на вашій території не було підприємств, все одно ви проводили б такі видатки, які гарантує держава. Тобто, розрахункова сума делегованих видатків 2,5 мільйони — вона б у вас була, навіть якщо ваша дохідна частина була — ну, не знаю — 100 тисяч на рік. Тоді б ви отримували дотацію”, – роз’яснює особливості бюджетного законодавства Тетяна Мосенцева, начальник фінансового управління Лозівської міськради.

Панютиному пропонують просити субвенції

Навіть якщо Панютине вирішить не віддавати гроші на вилучення, воно не зможе витрачати його на благоустрій і ремонти — тільки на зарплатню та енергоносії, зауважила секретар міської ради Тетяна Запорожець.

Якщо ж селищу потрібно, наприклад, відремонтувати дитячий садок, місцеві депутати можуть попросити у міста кошти у вигляді субвенції, сказала вона.

А ось щодо вилучення Тетяна Запорожець запропонувала звернутися до Міністерства фінансів.

Одноголосно

Порадившись, панютинські депутати вирішили поки не змінювати адресу звернення. Спочатку вони хочуть отримати письмову відповідь від міського голови, а вже потім подумають, куди писати далі, зазначив селищний голова Олексій Корпан.

Звернення до Лозівського міського голови Панютинська рада прийняла одноголосно.

Валерія Гецко

 

{youtube}6OEZ6CvRycU{/youtube}