Ненабагато кращий за попередній: у Лозовій затвердили бюджет-2014 +vd

Затвердження бюджету, ТРК Сігма

Новий бюджет міста у розмірі 240 млн. грн. міськрада затвердила 3 лютого. На папері він збалансований, а ось фактичний дефіцит перевищує 26 млн.

 

Такий самий складний

За годину до сесії міської ради проект бюджету обговорювали на бюджетній комісії. Головний фінансист міста Тетяна Мосенцева доповідала про його основні показники.

Із загального обсягу бюджету у 240 мільйонів гривень чверть місто має заробити самостійно, усе інше — дотації і субвенції зверху. Витрати бюджету на 90% становлять заробітна плата бюджетникам, утримання освіти, охорони здоров’я, надання соціальної допомоги — усе те, що має забезпечувати держава і що називається делегованими повноваженнями. На поточні потреби міста — ремонти, благоустрій — у нинішньому бюджеті виділено 14 мільйонів гривень. Але і з них половину заберуть на зарплатню бюджетникам.

Лозівський кошторис 2014 року не кращий за попередній, підсумовує голова бюджетної комісії Валерій Рохман.

“240 мільйонів бюджет, а наших грошей у цьому бюджеті — 14 (мільйонів — ред.). І то з них 4,7 мільйона ми віддали на делеговані повноваження і 1,615 мільйона погасили борги за взятими кредитами (на минулорічну зарплатню бюджетникам — ред.). Залишили собі десь 7 мільйонів. От 7 мільйонів з 240, якими ми можемо розпоряджатися. Ну це ж не гроші! Це всі ремонти, всі програми,” — говорить він.

Але трохи м’якший

Дефіцит цьогорічного бюджету на чверть менший, ніж торік, і становить 26,3 мільйони гривень. Коштів не вистачає, найперше, на зарплатню: освіта забезпечена нею на 9 місяців, усі інші галузі — тільки на 7. Виключення становить хіба що медицина: для неї зарплатня передбачена на весь рік. У міськраді дефіцит планують закривати традиційно — за рахунок допомоги держбюджету.

Попри складність бюджету секретар міськради Тетяна Запорожець на сесії називає його більш м’яким, ніж минулорічний. По-перше, для його розрахунку Мінфін спустив хоч і завищені цифри доходів, але не настільки, як торік: цьогорічне перевищення становить 18% проти 23% у 2013-му (Мінфін дав план “заробити” 70 мільйонів, а фактично Лозова може отримати тільки 63 мільйони за підрахунками місцевих податківців). По-друге, на статтю “енергоносії” тепер потрібно менше коштів, бо подешевшав газ. Це на чверть знизило тариф на опалення для бюджетних установ.

“Саме цей тариф, який на 25% зменшений, дає змогу на 85% забезпечити всі бюджетні установи наші енергоносіями. А це дуже суттєве питання, оскільки питання проплати за енергоносії постійно перебуває на контролі”, — пояснює Тетяна Запорожець, секретар Лозівської міськради.

Найцікавіше поки нерозподілене

На житлово-комунальне господарство у новому бюджеті виділено понад 5 мільйонів гривень, і майже всі вони підуть на благоустрій. А найцікавіші статті видатків — капітальні ремонти (8,2 млн.) і ремонти доріг (1,35 млн.) — поки залишаються нерозподіленими між конкретними об’єктами. Це обіцяють зробити на наступній сесії у кінці лютого.

Бюджет-2014 у раді затверджують майже одноголосно. Утримався лише депутат-батьківщинівець Ігор Коломак. За його словами, він не голосує за те, на що, як народний обранець, не може вплинути.

Валерія Гецко

__________________________

Фирменный стиль – это важная составляющая успешного бизнеса для компании в любой сфере деятельности. Компания GagarinStudio поможет вам разработать свой стиль, бренд, логотип. Совсем скоро ваш бренд станет узнаваем и запоминаемым.

__________________________

На правах реклами

 

{youtube}emETITUxOIk{/youtube}