Чотири пам’ятники за одну ніч: на Лозівщині почався ленінопад +vd

 ТРК

З 16 на 17 березня у Лозівському районі впали три монументи Володимиру Леніну і один — радянському герою Миколі Щорсу. Пам’ятники понівечили на території Царедарівської та Миколаївської сільських рад.

Біля сільської школи у Царедарівці Ленін простояв майже 30 років. Розбитий пам’ятник першим помітив завгосп навчального закладу, коли прийшов у понеділок, 17 березня, на роботу. Дехто з педагогів вважає, що монумент обезголовили заїжджі провокатори.
У непричетності селян переконаний і Царедарівський сільський голова Микола Логвиненко. Говорить, ярих противників пам’ятника радянському вождю у селі не помічав.

У Царедарівці припускають, що Леніна могло навіть вітром здути, адже він був напіваварійним. Пам’ятник виготовили понад 60 років тому. Перепад температур, сильний вітер у ніч на 17 березня могли остаточно підкосити монумент, не виключають у селі.
Однак на колегії райдержадміністрації 18 березня версію про «вітром здуло» вже не озвучували. Тут повідомили, що за одну ніч на Лозівщині розбили одразу кілька монументів: три — Леніну і один — Щорсу.

Обговорення місцевого ленінопаду ініціювала комуністка Олена Столяренко, депутат Харківської облради. Вона зачитала заяву районних комуністів та ветеранів. У ній гостро критикувала руйнувачів пам’ятників, називала їх бандерівцями та неофашистами, а також вимагала знайти винних та за їхні гроші відновити розбиті монументи.

Голова Лозівської райдержадміністрації Богдан Рева у свою чергу заявив, що колегія підтримає заяву Олени Столяренко, однак частково. Попросив не навішувати жодних ярликів, поки міліція не знайде зловмисників.

Що далі на Лозівщині робитимуть з розбитими пам’ятниками, поки не знають. Наразі у районі залишилося єдине погруддя Леніну. Його місцезнаходження заради безпеки не розголошують.
Анна Скрипник

 

{youtube}GHW4xwa5YVA{/youtube}