Очільниця Харківської юстиції Тетяна Єгорова-Луценко: День Державного Прапора в історії України

Державний прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення.

Щорічно, 23 серпня, відзначається державне свято, присвячене Прапору України.

Державний Прапор – один з трьох офіційних державних символів, що символізують суверенітет держави. Це – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольору із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Значення синього та жовтого кольорів на прапорі традиційно трактують як поєднання чистого, мирного безхмарного неба, що простягнулося над жовтим кольором хлібного лану – символу мирної праці і достатку.

Українська національна традиція символічного відображення світу формувалася упродовж кількох тисячоліть. Використання жовтого та блакитного кольорів (з різними відтінками) на прапорах України-Русі простежується від прийняття християнства. Згодом ці два кольори набувають значення державних.

Першу спробу створити жовто-блакитний прапор з двох горизонтальних смуг приблизно такої форми, як тепер, здійснила Головна Руська Рада (орган, який представляв національний рух українського населення Галичини), яка почала боротьбу за відродження української нації. У червні 1848 року на міській ратуші Львова вперше був піднятий жовто-блакитний прапор.

Синьо-жовте поєднання кольорів остаточно сформувалося як єдинонаціональне на початку XX століття.

Державний Прапор України затверджено Постановою Верховної Ради України від 28 січня 1992 року, а у серпні 2004 року президент Леонід Кучма підписав указ про встановлення Дня Державного Прапора України, який відзначатиметься щорічно 23 серпня.

Слід зазначити, що гідність прапора захищається як в самій країні, так і за її межами, зневага до прапора розглядається як посягання на честь нації та держави. Саме тому закон передбачає санкції за порушення встановленого порядку поводження з прапором. Так, згідно ст. 338 Кримінального Кодексу України публічна наруга над Державним Прапором України, Державним Гербом України або Державним Гімном України  карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців або позбавленням волі на строк до трьох років. Публічна наруга над офіційно встановленим або піднятим прапором чи гербом іноземної держави карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців або позбавленням волі на строк до двох років.

Всі ми знаємо яке значення має Державний Прапор України для військовослужбовців, зокрема тих, хто захищає наш країну у зоні проведення Операції об’єднаних сил. Тож напередодні свята хочу побажати нашим захисникам якнайбільше перемог під Державним прапором України.