Особливості трудових відносин при роботі у приватного підприємця

Особливості трудових відносин при роботі у приватного підприємця

Найчастіше при здійсненні самостійної підприємницької діяльності фізособа-підприємець (ФОП) не може обійтися без залучення праці найманих працівників. На жаль, нерідкі ситуації, коли або в цілях економії, або через незнання підприємець, фактично беручи працівника до себе на роботу, не оформляє належним чином трудові відносини. А даремно, адже відповідальність за порушення трудового законодавства ніхто не скасовував.

За порушення норм про працю законодавством передбачена адміністративна і навіть кримінальна відповідальність. Згідно ст. 41 КУпАП (“Порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці”), порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, зарплати або виплата їх не в повному обсязі, а також інші порушення вимог законодавства про працю тягнуть за собою накладення на фізичну особу-підприємця штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 – 1700 грн). Саме під “іншими порушеннями” законодавець і, як наслідок, судова практика розуміють неукладення трудових договорів з найманими працівниками.

Втім, крім адміністративної відповідальності підприємець може бути притягнутий і до кримінальної відповідальності за ст. 172 КК України (“Грубе порушення законодавства про працю”): “Незаконне звільнення працівника з особистих мотивів, а також інше грубе порушення законодавства про працю карається штрафом або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, або виправними роботами на строк до 2 років”.

З питання повноти нарахування податку з доходів, виявлення фактів порушення трудового законодавства Лозівською ОДПІ у січні проведено 11 перевірок. Нажаль,  жодна з них  не залишилась без виявлення фактів порушення закону. На 5 підприємствах та у 6 підприємців виявлено порушення, донараховано 14,8  тис. грн. податку та штрафних санкцій.

В результаті спільних дій управлінь праці та соціального захисту населення, органів прокуратури, контрольно-перевірочної роботи та управління податкового контролю юридичних осіб проведено 50 обстеження умов праці, виявлено 9 «тіньових» робочих місць.