Що варто знати про використання електрокотлів для опалення будинку

Сьогодні електричні котли широко застосовуються в багатьох приватних будинках і квартирах. Це може бути пов’язано з відсутністю можливості використовувати альтернативні види палива, а також у зв’язку з цілим рядом переваг електрокотлів. Чим відрізняється електрокотел та які основні переваги його використання — розповідаємо в цьому матеріалі.

Які переваги електрокотлів

Електричні котли здобувають дедалі більшу популярність на ринку, адже для їх встановлення не потрібно ніяких спеціальних дозволів. Вони працюють без постійного нагляду та особливого обслуговування, що для сучасної людини є важливим аргументом. Серед інших переваг електричних котлів можна зазначити наступні аспекти:

  • порівняно невисока вартість — у середньому електрокотли дешевші, ніж аналогічні за потужністю котли, які працюють на газі або твердому паливі;
  • зручність в експлуатації та простота конструкції — як правило, котли, які працюють від електричної мережі, невеликі за розмірами та масою;
  • відсутність необхідності облаштування окремого приміщення, спеціального димоходу та вентиляційних систем;
  • екологічність — обладнання не видає жодних шкідливих речовин у довкілля;
  • безпечність — у порівнянні з газовими та твердопаливними котлами, у яких є відкритий доступ до вогню й використовується пожежонебезпечне паливо.

Електричні котли сучасних моделей є багатофункціональним обладнанням, керування яким є простим і зрозумілим.

Які особливості обладнання

Керування електрокотлом здійснюється за допомогою лицьової панелі з кнопками, які регулюють всі необхідні показники. У деяких моделях встановлені програматори, що дозволяє споживачеві змінювати режим роботи відповідно до власних потреб. При кожному включенні установки спрацьовує автоматична діагностика всіх її елементів. При виявленні несправностей електроніка самостійно відключає елемент, який вийшов з ладу та спричинив збій. У цьому випадку котел переходить в аварійний режим роботи.

Електронний пристрій обладнаний трансформатором, який захищає все обладнання від стрибків напруги. Причому сам пристрій складається з кількох блоків, здатних працювати автономно один від одного при виході з експлуатації будь-якої частини електроніки. Також передбачено дистанційне керування пристроєм.

Деякі котли мають режим сну. В цьому режимі відбувається прогрівання води до температури, достатньої для запобігання замерзанню системи. Таким режимом зручно користуватись, якщо необхідно виїхати з дому на кілька днів.

Які недоліки електрокотлів

У електрокотлів є певні недоліки, які варто враховувати при виборі обладнання. До них слід віднести:

  • часом недостатню електричну потужність для обігріву великого будинку;
  • можливі перебої з електропостачанням, від яких залежить робота пристрою;
  • вартість електроенергії, яка на сьогодні є досить високою.

Враховуючи всі плюси та мінуси електрокотлів, варто зазначити, що це є найкращим вибором для забезпечення резервного або паралельного джерела тепла для обігріву будинку.

Забезпечення теплового комфорту в період похолодання є справжнім пріоритетом для більшості домовласників. Використання електрокотла стає прекрасною можливістю забезпечення теплом за відсутності газопостачання, а також єдиним способом змонтувати індивідуальне опалення у квартирі багатоповерхового будинку. Придбати електрокотел від відомих виробників можна в магазині Aqua-life.