Виживання при раку молочної залози: як оцінити прогноз

Згідно з інформацією ВООЗ, рак молочної залози істотно «помолодшав». Якщо раніше він зустрічався здебільшого у жінок, старших за 50 років, то зараз високий рівень захворюваності спостерігається навіть серед молодих дівчат і підлітків. Злоякісну пухлину знаходять у кожної десятої жінки. Тому актуальним для багатьох стає запитання: «Скільки живуть із раком молочної залози?»  

Слід знати, що показником ефективності лікування ракових захворювань є відсоток п’ятирічного виживання. Будь-ласка, за появи якихось незвичних відчуттів у грудях, звертайтеся до лікаря. В клініці «Medical Plaza» працюють онкологи з великої літери, які допоможуть впоратися з хворобою при вчасному зверненні. Ознайомитися з фахівцями можна на сайті: https://medicalplaza.ua/uk/rak-molocnoyi-zalozi.

Від чого залежить виживаність?

На тривалість життя при раку молочної залози впливає безліч чинників:

  • характеристики пухлини (стадія, тип, розмір, локалізація, інвазивність, агресивність, поширеність, ступінь ураження лімфовузлів, наявність метастаз, присутність мутації Her2neu в генотипі);
  • перенесене лікування, чутливість пухлини до гормональних препаратів;
  • професіоналізм хірурга;
  • індивідуальні особливості жінки (вік, загальний стан здоров’я, емоційний настрій);
  • дотримання рекомендацій лікаря, підтримання здорового способу життя.

Рак молочної залози

Залежність від стадії раку

Першорядне значення при оцінці прогнозу для тих, хто страждає на РМЗ, має ступінь розвитку онкології.

1 стадія

Найоптимістичніший прогноз при I стадії – 5-річне виживання досягає 80-98% (десятирічне – 70-87%). У цьому випадку розмір новоутворення менше 2 см у діаметрі, не метастазує і не виходить за межі вогнища.

2 стадія

При II ступені на рак молочної залози прогноз менш сприятливий, оскільки пухлина виростає до 2-5 сантиметрів, поодинокі злоякісні клітини проникають у кілька лімфатичних вузлів. Тому успішність лікування і виживання дорівнює 51-79% для п’яти років і 40-60% для десяти років.

3 стадія

На III стадії злоякісне новоутворення далі збільшується в розмірах (діаметр близько 5 см), а онкологічний процес охоплює всі тканини грудної залози. Прогноз на 5 років становить 10-50%, а на 10 – 5-30%.

4 стадія

Рак грудей IV ступеня утворює метастази у віддалені органи (кістки, легені, печінку, головний мозок) і порушує їхнє функціонування. Прогноз у цьому випадку зовсім невтішний: п’ятирічна виживаність не перевищує 11%, а десятирічна коливається в межах від 0 до 5%.

Залежність від наявності та кількості метастазів

Якщо відсутні метастази, то десятирічний прогноз за раку молочної залози досягає 75%, а за їх наявності – зменшується до 25%.

Якщо метастази проникли менше, ніж у чотири лімфатичні вузли, то виживаність дорівнює 35%, а якщо більше, ніж у чотири лімфовузли, а також у кістки, то відсоток виживаності менше 15%.

Залежність від локалізації пухлини

Істотний вплив на виживання в разі раку молочної залози має місце розташування пухлини, оскільки від цього чинника залежить інтенсивність утворення метастазів.

Найкращий прогноз при локалізації новоутворення ближче до зовнішньої поверхні грудної залози. У таких випадках вдається не тільки рано помітити пухлину, а й ефективно її видалити.

Залежність від типу пухлини

Різні типи пухлин різняться розташуванням і агресивністю, що значно впливає на успішність лікування і тривалість життя.

Протоковий рак

Це найпоширеніший різновид злоякісних пухлин грудей. Протоковий рак діагностується в 78% випадків. Пухлина буває круглою і зіркоподібною. Другий варіант характеризується важким перебігом хвороби.

На першій стадії домогтися позитивного результату вдається в 92% випадків, на другій – у 65%, на третій – у 42%, а на четвертій – у 28%.

Часточковий рак

Пухлина непогано піддається гормональній терапії. Але через її важкодоступність ускладнюється діагностика, що несприятливо позначається на прогнозі.

За 1 і 2 ступеня часточкового раку п’ятирічне виживання становить 54%, а за 3 і 4 – трирічний прогноз коливається в межах від 2 до 12%.

Запальний рак

Хоча низькодиференційований запальний тип раку нагадує мастит, але він дуже агресивний. Навіть на початкових стадіях після хірургічного лікування виживаність дорівнює 45%.

Гормонозалежний рак

Через розмиту симптоматику пухлину зазвичай виявляють на 2 або 3 стадії. Прогноз після гормонотерапії становить 27%.

Тричі негативний рак

Діагностований на першій стадії і правильно пролікований рак дає змогу досягти 77% виживання. На другій стадії цей показник дорівнює 42%, на третій і четвертій – не перевищує 9%. На жаль, через високу агресивність і стрімке поширення хворобу зазвичай виявляють на пізніх стадіях.

Люмінальний

Виділяють 2 підвиди: А і В. Тип А чутливий до гормонотерапії, завдяки чому прогноз на початковій стадії досягає 94%. Тип В дуже агресивний і часто рецидивує, через що виживаність не перевищує 46%.

Залежність від способу лікування

Значною мірою на прогноз впливає метод і протокол лікування раку молочної залози.

За комбінованого методу п’ятирічна виживаність становить 93%, а десятирічна – 68%, за комплексної терапії, коли після операції призначають хіміотерапію або гормонотерапію, зазначені показники дорівнюють 86 і 68%.

Згідно з клінічними дослідженнями, 50% жінок із діагностованим раком помирають через недостатній контроль у післяопераційний період, що призводить до розвитку рецидиву. Якщо ж після операції піддати первинне вогнище опроміненню, то вдається на 18% підвищити тривалість життя при раку грудей і на 5% знизити смертність. Особливо необхідно проходити променеву терапію жінкам, у яких було виявлено метастази більш ніж у чотирьох лімфовузлах. У такому разі вдається повністю запобігти рецидивам у пахвовій ділянці, а в надключичній ямці знизити їх до 2%.

Деякі жінки не сприймають традиційного лікування раку грудей і намагаються лікуватися народними методами, через що п’ятирічний прогноз навіть на 1 і 2 стадії не перевищує 15%.

Прогноз для чоловіків

Хоча багатьом здається дивним, але діагноз «рак грудей» ставлять і чоловікам, щоправда, вкрай рідко. При цьому прогноз лікування для чоловіків значно гірший. Подібна ситуація пояснюється тим, що чоловіки не підозрюють про існування проблеми і в 50% випадків звертаються по медичну допомогу занадто пізно.

Чоловікам у 100% випадків показано хірургічне лікування раку молочної залози, після чого проводять гормонотерапію, що дає змогу в 36% випадків досягти стійкої ремісії протягом півтора року. Завдяки хіміотерапії вдається підвищити 5-річний прогноз до 70%. Але при 4 стадії пухлини показник знижується до 47%.

Скільки живуть із раком грудей? Однозначно відповісти на запитання неможливо, оскільки кожен випадок індивідуальний. Відомі ситуації, коли в найбезнадійніших випадках, завдяки професіоналізму лікарів і оптимізму пацієнтів, вдавалося перемогти підступну хворобу.

До того ж слід врахувати, що до загального прогнозу включають пацієнтів, які категорично відмовляються від лікування раку молочної залози, що істотно знижує показник тривалості життя. Тому навіть мінімальний відсоток виживання – шанс на можливість одужання.

Тому так важливо вчасно отримати консультацію у грамотних фахівців, щоб було призначено якісне лікування.