Що таке перемикачі та де їх доречно використовувати

Почнемо з того, що таке перемикач і чим він відрізняється від вимикача. Стандартний вимикач – це пристрій, що розмикає ланцюг. При правильно змонтованій проводці розмикається фазний провідник і прилад освітлення залишається без навантаження. А ось перемикач не розмикає лінію, а перемикає з однієї лінії на іншу. Говорячи по-простому, при двох перемикачах в ланцюзі, до одного з них підходить фаза, до другого підводиться фазний контакт від приладу освітлення.

Як повідомляє https://in-teh.com.ua/peremikachi між цими двома перемикачами йдуть два провідники, і ви керуєте клавішею, з якої лінії на яку подати фазу. Виходить, що в залежності від положення клавіші на другому перемикачі, на першому перемикачі положення вгору (або вниз) включатиме або вимикатиме світло і навпаки.

Тим, хто ніколи не користувався перемикачами, може здатися, що не дуже потрібна штука. Однак, на тих же сходах, коридорах, спальнях або інших приміщеннях, в яких або два входи, або один вхід і є місце постійної дислокації, далеко від входу – така система управління освітленням дуже доречна.

Є ще один пристрій керування освітленням – це прохідний перемикач. Він врізається в ті два провідники, що йдуть від перемикача до перемикача і змінює лінію на іншу. Якщо звичайних перемикачів можна встановити лише 2, то прохідних перемикачів можна встановлювати безліч.

Тепер, коли з вимикачами та перемикачами розібралися, давайте поговоримо про їхнє практичне застосування у звичайній квартирі.

Найперше, де вони знадобляться – це вимикач біля вхідних дверей. Завжди зручно, коли вам не потрібно йти темною квартирою, а можна відразу ж, прямо біля вхідних дверей, увімкнути світло. Але потім, повертатися до цих дверей, щоб вимкнути світло – немає ніякого бажання. Хочеться його вимкнути десь із глибин квартири, тут нам і прийде на допомогу – перемикач! Така ж ситуація у спальній. Ви зайшли в кімнату і одразу біля входу ввімкнули світло. Роздяглися, лягли в ліжко, а як вимкнути світло? Або роздягнутися, вимкнути світло і в темряві йти до ліжка… Також, можна біля вхідних дверей встановити перший перемикач, а біля ліжка – другий. І тоді життя стане комфортнішим. Часто такі перемикачі встановлюються в коридорах. У дверей з кімнат і при вході в кухню (так, просто перемикачами тут не обмежуються, використовують прохідні перемикачі) і т.п.

Мені здається, сучасна квартира – це як оаза у великому місті. Це місце відпочинку, де все має бути обладнане максимально комфортно. Починаючи з підігріву підлоги та зручно розташованих вимикачів, та перемикачів, закінчуючи кавою машиною та комфортним, зручним та правильним меблюванням.

Цей пост – перший із серії правильного електромонтажу у квартирах. У ньому ми дізналися про відмінності вимикачів від перемикачів та прохідних перемикачів. Напишіть у коментарях, щоб ви хотіли дізнатися про електрику в квартирі, і ми обов’язково висвітлимо це питання в одній з наступних публікацій!