Сочевиця: властивості, користь

Сочевиця – це унікальна у своєму роді бобова рослина. Основною перевагою сочевиці є те, що вона не накопичує у собі токсини. Це робить цей вид бобових екологічно чистими рослинами. Сочевиця поширена у Північній Америці, Індії та Європі. У ній зібрано багато корисних вітамінів, а також важливих мікроелементів.

Істориками доведено використання цих бобових у їжу ще давніми єгиптянами. Точний час появи сочевиці визначити складно. Але з наявних записів відомо – злак досить давній. Вона містить у собі безліч білка. І може заміняти під час лікувальної дієти навіть м’ясо.

Корисні якості сочевиці

Сочевиця оптом в Україні містить у собі фолієву кислоту та клітковину, необхідну для підтримки стану кишечника. Крім того, сочевиця – це криниця магнію, що підтримує відмінний стан нервової системи. Вона здатна боротися із депресією. Завдяки амінокислотам, що спричиняють сплеск серотоніну.

Калій, що міститься у плодах, позитивно впливає на стан серця. Сочевицю призначають при хворобах шлунка, сечостатевої системи. А також призначають пацієнтам, хворим на цукровий діабет.

Види сочевиці

Сочевиця поділяється на 5 основних видів.

Зелений вид сочевиці – це недозрілі плоди. Вони ідеально зберігають свою форму при варінні, тому часто використовуються як гарнір. Добре допомагають при боротьбі з гепатитом, виразкою, холециститом та гіпертонією.

Червоні плоди мають більш пікантний смак. Найчастіше з бобів червоного кольору готують супи. Оскільки вони добре розварюються. Страви такі допомагають хворим на анемію.

Коричневі плоди мають яскравий смак горіхів. З коричневої сочевиці виходять надзвичайно смачні запіканки. Сочевиця коричневого кольору прописується хворим на легеневі захворювання. А також людям із травмованими кістками.

Чорна сочевиця допоможе при лікуванні хвороб шлунка.

Французький вигляд не розварюється, має пряний смак. Містить у собі ті ж корисні властивості, як і зелений вигляд.

Сочевиця та її здібності

Можна скласти список основних властивостей сочевиці. На той випадок, якщо розбирати конкретні випадки часу та бажання немає.

Відмінно підтримує гарний настрій. Нормалізує роботу нервової системи завдяки вмісту триптофану.

Очищає організм від холестерину. Підвищує гемоглобін, зміцнює серцевий тонус. Все це заслуга заліза, цинку, калію та магнію

  • Не зберігає токсини – чистий продукт із боку екології
  • Зміцнює імунітет завдяки корисності вітаміну С
  • Бореться із виникненням ракових клітин
  • Знижує рівень глюкози у крові
  • Надає необхідну допомогу при хворобах сечостатевої системи
  • Шкідливість сочевиці

Немає абсолютно корисних продуктів. Це правило торкнулося і корисної сочевиці. Часом вживання її в їжу згубно для здоров’я, що похитнулося.

Сочевицю не радять вживати людям із серйозними захворюваннями нирок та шлунка. Вона досить важко засвоюється. Також людям з подагрою важливо відмовитись від поїдання сочевиці. Вона сприяє накопиченню кислоти сечової.

Правильне зберігання

Сочевиця повинна лежати в герметичній сухій упаковці, яку слід прибрати у темне та холодне місце. Це продовжить термін придатності плодів до року. У готовому вигляді сочевиця може лежати близько трьох діб.