У Лозівській громаді розвиватимуть напрямки реабілітації учасників бойових дій

У Лозівській громаді розвиватимуть напрямки реабілітації учасників бойових дій

Це питання Лозівський міський голова Сергій Зеленський обговорив під час зустрічі з Володимиром Полешком, начальником Центру учасників бойових дій УПСЗН, який зараз боронить країну в лавах ЗСУ. Намітили певні напрямки роботи, які пропонуватимуть втілити спільно з Лозівською районною військовою адміністрацією, Центром комплектування, управліннями та відділами Лозівської міської ради.  

– Супровід військовослужбовця у перші кризові місяці, коли він повертається з території активних бойових дій в цивільне життя, дуже важливий, – відзначає Володимир Полєшко. – Таким людям необхідний період для адаптації й відчуття підтримки з боку влади й суспільства. Ні у якому разі не можна лишати таких людей на одинці зі своїми проблемами.

Володимир Полєшко пропонує  розробити так звану «дорожню карту», за якою воїни проходитимуть етапи адаптування. Починаючи з відвідування Центрів комплектування, медичних установ, соціальної та психологічної підтримки. У подальшому залучення до занять спортом, спільних зустрічей, підтримки родин.

Міський голова Сергій Зеленський відзначає, організацію підтримки військовослужбовців, Лозівська  громада спрямує у двох основних  напрямках – медичному та соціальному. Додає, наразі в планах створення у Лозівській громаді Центру реабілітації.  Вже є напрацювання. Їх обговорюють на рівні Міністерства охорони здоров’я, у його створенні розраховують на підтримку держави.

Робота щодо підтримки учасників бойових дій та їхніх родин у Лозівській громаді ведеться з 2014 року, впроваджуються найкращі ініціативи й у подальшому вони удосконалюватимуться, наголосив міський голова. До цього долучатимуться відповідні відділи та управління. Перейматимуться практики міжнародних  партнерів.

Начальниця Управління праці та соціального захисту населення Вікторія Кіпкало розповіла про міські програми, які направлені на підтримку учасників бойових дій, їхніх родин, сімей загиблих воїнів.

За Програмою підтримки, яка існує з 2015 року,  розширили надання матеріальної допомоги. Кошти виділяють на  поховання захисників та встановлення надгробків.  Також програмою передбачено поточний ремонт житла для учасників бойових дій, які мають інвалідність або поранення. Виділяються кошти на  подарунки дітям воїнів до Дня захисника України та Новорічних свят.   

За рахунок обласних коштів для бійців та членів родин організовують санаторний відпочинок.

Також в Управління праці та соціального захисту населення опрацьовують питання облаштування Центру життєстійкості.  Створюють їх в Україні за ініціативи першої леді України Олени Зеленської.  Представники ПРООН запропонували місту співпрацю у даному напрямку – облаштування приміщення необхідним обладнанням та експертний супровід реалізації проєкту. Прцюють в УПСЗН над залученням до громади кризових психологів, їх потребують як самі військовослужбовці так  і родини загиблих та безвісти зниклих.

Джерело: Лозівська міська територіальна громада