Доплати сімейним лікарям та повні ставки для медсестер: Лозівський міський голова вислухав проблемні питання первинної ланки медицини

Під час зустрічі з головою громади Сергієм Зеленським сімейні лікарі першочергово порушили питання доплат лікарям, які працюють у зоні бойових дій. Лозівська громада  також перебуває у цьому переліку.  Чому немає доплат, розповіли фахівці КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги».  

  • У постанові Кабінету Міністрів, яка регламентує доплати, немає жодного слова про сімейних лікарів, говорить юрист Центру первинної медико-санітарної допомоги. – Наразі первинні заклади охорони здоров’я, у тому числі ті, які перебувають у зоні бойових дій, не підпадають під її дію. З цього питання ми консультувалися з управліннями НСЗУ та МОЗ й отримали саме такі роз’яснення.  

Заступник Лозівського міського голови Валерій Крикун додає, за цією постановою жодному сімейному лікарю в Україні, не здійснювалися доплати. До того ж державне фінансування на первинну ланку не збільшували два роки, а витрати – енергоносії, мінімальна заробітна плата за цей період зросли.   

Майже 80% коштів, які первинна ланка медицини отримує від НСЗУ, йдуть на заробітну плату.  Це досить високий відсоток, при перевищенні якого, у Національної служби здоров’я  може виникнути питання про спроможність медичного закладу, відзначають фахівці.

Згідно з укладеним договором з НСЗУ України,  Центр первинної медико-санітарної допомоги отримав 43 мільйона 597 тисяч гривень, на заробітну плату пішло понад 34 мільйона. Відповідно виникають труднощі й з переведенням на повну ставку медичних сестер. Про це наполегливо у ході наради просили сімейні лікарі. У Центрі шукатимуть виплати медсестрам та це буде складно, говорять керівники закладу. До мережі первинної ланки медицини входять й фельдшерсько-акушерські пункти, їх держава не фінансує.

У ході зустрічі Лозівський міський голова Сергій Зеленський просив відзначити тих, медичних працівників первинної ланки медицини, які у важкі часи не покинули громаду й залишилися допомагати мешканцям та переселенцям. Подякував ветеранам медичної галузі та пенсіонерам, які продовжують працювати на благо лозівчан.

 

Джерело: Лозівська міська територіальна громада