ДП «Лозоваводосервіс» відшукує джерела фінансування для реконструкції водопроводу по вулиці Говорова

Обговорити можливості реалізації проєкту «Реконструкція водопроводу від вулиці Говорова до камери переключень по вулиці Свободи у місті Лозова» Лозівський міський голова Сергій Зеленський запросив на нараду профільного заступника Дениса Петренка, начальника УЖКГБ Миколу Пономаря та директора ДП «Лозоваводосервіс» Олександра Марченка.

Ця ділянка є одним з основних кілець водопроводу міста та постачає воду до центральної та північної частин міста Лозова, смт Панютине та села Катеринівка. Протяжність водопровідної мережі від вулиці Говорова до камери переключень по вулиці Свободи складає 1755 метрів. Вона виконана зі сталевих електрозварювальних труб діаметром 900 мм. Введена в експлуатацію у 1988-1989 роках, поінформував директор ДП «Лозоваводосервіс» Олександр Марченко.

Заступник Лозівського міського голови Денис Петренко відзначив, що внаслідок ракетних ударів по місту Лозова збільшилася кількість аварійних ситуацій, як на самому водогоні по вулиці Говорова так і на камері переключень по вулиці Свободи.

У 2021 році, за рахунок коштів міського бюджету, розроблено проєктно-кошторисну документацію на реконструкцію зазначеного водогону. Орієнтовна кошторисна вартість проєкту у 2023 році складала 32 мільйона гривень. На сьогодні лише вартість основних матеріалів становить 13,5 мільйона гривень.

Реалізовувати проєкт ДП «Лозоваводосервіс» планує у співпраці з міжнародними партнерами. У 2023 році, у пошуках джерел фінансування на реалізацію даного проєкту ДП «Лозоваводосервіс» звернулося до Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні з проханням надати матеріали для виконання робіт. Наразі триває тісна співпраця у даному напрямку роботи, відзначив керівник ДП «Лозоваводосервіс» Олександр Марченко. Після отримання матеріалів, роботи з санування трубопроводу підприємство виконуватиме власними силами.

Окрім того, питання необхідності проведення реконструкції водогону, обговорено з представником Нідерландів Йеруном Кеттингом, засновником та головою правління благодійного фонду «Lifeline Ukraine». Лозову Йерун Кеттинг відвідав у вересні 2023 року.