В Управлінні праці та соцзахисту населення відбулася зустріч з ветеранами та членами їхніх сімей

Організували зустріч з метою надання консультативної допомоги з питань соціального захисту, отримання пільг та пенсійних виплат, працевлаштування та зайнятості, інших питань реалізації ветеранської політики. Учасники мали змогу звернутися до фахівців з питаннями, які хвилюють ветеранів та їхні родини.

Від імені Лозівського міського голови Сергія Зеленського учасників заходу вітав секретар міської ради Юрій Кушнір. Висловив вдячність ветеранам та учасникам бойових дій за те, що не вагаючись стали на захист держави. Наголосив, що міська влада спільно з керівництвом області та держави прикладатиме максимум зусиль для забезпечення належного соціального захисту ветеранів та членів їхніх родин.

Під час зустрічі начальник Управління соціальних гарантій Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної військової адміністрації Інна Тертишна презентувала комплексну Програму підтримки захисників і захисниць України та членів їх сімей в Харківській області на 2024-2028 роки.

З основного, нею передбачені заходи з забезпеченню умов для адаптації захисників і захисниць до цивільного життя. Виплата щомісячної адресної грошової допомоги дітям загиблих (померлих) захисників і захисниць.

Компенсація за житлово-комунальні послуги. Часткова компенсація за навчання у вищих учбових закладах області. Є пункти щодо підтримки ветеранського спорту та отримання культурних послуг.Заходи направлені на професійний розвиток ветеранів, підтримка розвитку підприємницької діяльності.

Після прийняття Порядків щодо тих чи інших заходів Програми вони будуть оприлюднені й донесені до захисників.

Інна Тертишна відзначила, що Управління праці та соціального захисту населення у Лозовській громаді одне з найкращих в області. Висловила впевненість, що реалізація усіх заходів буде забезпечена у повній мірі.

– Ми готові вас чути. Для нас ваша думка дуже важлива. Консолідувавши зусилля органів влади, місцевого самоврядування і безпосередньо вас, шановні ветерани, ми зможемо зробити цю Програму такою, що існуватиме не просто на папері, а надаватиме дієву підтримку захисникам і захисницям, членам їхніх родин. Ми будемо вдячні за вашу пропозиції з її удосконалення, – сказала  Інна Тертишна

Щодо реалізації Програми соціальної підтримки захисників і захисниць України, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) у Лозівській громаді, доповіла начальниця Управління праці та соцзахисту населення Вікторія Кіпкало.

Підтримка захисників і захисниць та членів їхніх родин у Лозовій розпочалася з 2016 року. Тоді вперше затвердили відповідну міську Програму. Згодом розширили перелік заходів.

Вікторія Кіпкало окреслила основні напрямки діяльності стосовно фінансової підтримки. На 2024 рік передбачено – 7,2 мільйона гривень.  З 1 січня 2024 року Програму доповнено заходами, які передбачають підтримку мобілізованих. За заявами їм виплачується до 5 тисяч гривень. Така ж сума матеріальної допомоги виплачується на лікування захисникам і захисницям або членам їхніх родин. Надається матеріальна допомога на державні свята та знаменні дати.

Окрім того у Програмі прописано ряд соціальних послуг, які надаються через Територіальний Центр, Центр соціальних служб. Реалізовуються заходи на підтримку захисників та членів їхніх родин в закладах освіти, культури, медицини та спорту.

Більш детально з Програмою соціальної підтримки захисників і захисниць України, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) у Лозівській громаді на 2024-2026 роки можна ознайомитися на сайті Лозівської міської ради.

Начальник Управління у справах ветеранів ХОВА Олег Пуль поінформував про деталі впровадження інституту помічника ветерана у Харківській області.

Як вона реалізується у Лозівській громаді, поінформувала начальниця Управління праці та соціального захисту населення Вікторія Кіпкало: «Дві претендентки після подачі заявок до Міністерства соцполітики пройшли конкурс та закінчили навчання. Одна з них – учасниця бойових дій, яка звільнилася, друга – дружина учасника бойових дій. До вирішення фінансування на державному рівні, дівчата будуть працювати помічниками ветерана у відділі надання пільг Управління праці та соцзахисту населення. Саме цей відділ опікується ветеранами.»

– Лозівська громада готова впроваджувати інститут помічника ветерана, відзначив секретар Лозівської міської ради Юрій Кушнір. – Розуміємо важливість даного напрямку роботи й починаємо над цим працювати ще до отримання державної субвенції.

Про методичну допомогу в наданні послуг ветеранам та членам їх сімей розповіла директор Харківського обласного центру соціальних служб Оксана Радіч.

Також учасників заходу поінформували про надання послуг ветеранам службою зайнятості. Про розгляд пенсійних питань та надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг ветеранам війни та членам їх сімей.