Безоплатно або з частковим відшкодуванням: медики надають роз’яснення щодо умов отримання препаратів інсуліну

Держава гарантує всім українцям, що живуть з діабетом, доступ до базового лікування інсулінами безкоштовно. Що важливо, базовим, у цьому випадку вважається лікування тим видом інсуліну, який призначив лікар-ендокринолог.

У випадку, якщо людина з діабетом бажає отримувати більш зручні для нього види (аналоги) або форми (картридж, шприц-ручка) інсуліну, ендокринолог може виписати на них електронний рецепт. При цьому, лікар інформує та попереджає, що такі препарати відпускаються з доплатою пацієнта! Доплата здійснюється в аптечному закладі та становить 15 % від повної вартості необхідного препарату.  

29 лютого 2024 року року набрали чинності оновлені Реєстри лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації (виплаті компенсацій) за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення.  Вони  затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 20 лютого 2024 року № 279.  Реєстри ліків та медичних виробів змінюються двічі на рік та є у вільному доступі на сайті МОЗ. Містять, зокрема, інформацію про тип відшкодування (безоплатно або з доплатою із зазначенням розміру доплати).

Згідно наказу МОЗ України № 854 від 28.07.2021 року, оновлений перелік категорій пацієнтів, яким препарат інсуліну видається безоплатно:

Діти до 18 років мають право отримувати будь-які види та форми інсуліну безкоштовно.

Вагітні жінки мають право отримувати будь-які види та форми інсуліну безкоштовно.

Учні загальноосвітніх навчальних закладів та студенти віком до 25 років (за наявності студентського квитка) мають право отримувати безкоштовно інсулін людський у будь-якій формі (флакон, картридж, шприц-ручка).

Люди з порушенням зору (у разі, коли зір з корекцією менше 0,4 на оці, що бачить краще) – безкоштовно інсулін людський у будь-якій формі (флакон, картридж, шприц-ручка).

Люди з функціональними порушеннями верхніх кінцівок – безкоштовно інсулін людський у будь-якій формі (флакон, картридж, шприц-ручка).

Пацієнти з цукровим діабетом, яким за результатами обстеження в умовах стаціонару підтверджено наявність алергії на людські інсуліни – безкоштовний аналог інсуліну (флакон, картридж, шприц-ручка).

Пацієнти, у яких під час лікування людським інсуліном спостерігаються випадки тяжкої гіпоглікемії (два і більше випадків протягом 6 місяців) – безкоштовний аналог інсуліну (флакон, картридж, шприц-ручка) та інсулін людський у флаконі.

Пацієнти з цукровим діабетом, які отримували безперервне лікування препаратами людського інсуліну та досягли цільового рівня компенсації (НвА1с менше 7,5%) протягом шести місяців – безкоштовно інсулін людський у будь-якій формі (флакон, картридж, шприц-ручка).

Пацієнти, які отримували безперервне лікування аналогами інсуліну, у разі досягнення цільового рівня компенсації (НвА1с менше 7,5%) протягом шести місяців – безкоштовний аналог інсуліну (флакон, картридж, шприц-ручка) та інсулін людський у флаконі.

Пацієнти з цукровим діабетом – безкоштовний людський інсулін у флаконі.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *