Лозівські ринки пропонують пільгові торгівельні місця

03

П’ять Лозівських майданчиків пропонують соціальні торгівельні місця – це «Південний», «Центральний», «Комунальний» ринки, «Янтар» та ділянка на 3 мікрорайоні. Вартість використання 1 метру прилавку коливається від 3 до 15 гривень. На пільгові місця можуть розраховувати мешканці громади, які хочуть продати городину, закрутки, молоко, м’ясо з власного господарства та домашні речі.

На «Південному» ринку вартість торгівельної поверхні коштує в середньому 5 гривень за метр. За ці кошти торговці отримують прилавок, накриття, туалет та потік покупців. Оскільки на «Південному» чимало продавців торгують власним крамом, люди йдуть сюди за домашнім. Керівник ринку Василь Животовський говорить, як не дивно, але соціальні місця вигідні торгівельним майданчикам. Дохід вони майже не приносять, але привертають увагу покупців.

На «Янтарі» соціальні місця поки що пусті. Їх тут 20. Вартість поверхні – 14 гривень за метр. Так само є прилавки, накриття, туалет, лабораторія, можливість залишати речі, але продавці здебільшого розкладаються на тротуарі через дорогу, навпроти торгівельного майданчика.

«Вони думають, що люди не заходять. Йдуть під самого покупця. Якщо будуть всі торгувати в установлених місцях, то й покупець сюди прийде», – переконаний директор торгівельного майданчика Олександр Дегтяр.

На торгівельній ділянці, що на 3 мікрорайоні, метр прилавку обійдеться у 3 гривні. Власник Володимир Зеленський переконує, з деяких літніх людей кошти не бере, якщо вони приходять торгувати домашнім. На цьому майданчику соціальні місця переважно вільні. Більше бажаючих розкладатися на землі навпроти, біля супермаркету.

У центральній частині міста для торгівлі люди можуть використовувати соціальні місця на «Центральному» ринку під накриттям. Тут пустує багато площ. Торговці розміщуються здебільшого ближче до проходів. Вартість прилавків – від 3 до 15 гривень за метр.

Ближче до залізничного вокзалу знаходиться «Комунальний» ринок. Тут можна зайняти метр поверхні за 8-12 гривень. Попри вільні місця люди не поспішають за прилавки, стоять вздовж тротуару. Із землі біля проїжджої частини торгують молоком, домашніми ковбасами, м’ясом, яйцями і навіть отрутою від шкідників.

В умовах «червоної» зони боротьба із стихійною торгівлею знаходиться на особливому контролі міської ради та поліції. Спільними зусиллями посадовці та правоохоронці почали виходити у рейди. Поки що порушників лише попереджають. За несанкціоновану торгівлю передбачені штрафи – від 17 до 1700 гривень, плюс судовий збір та вилучення товару.

За словами учасників рейдів, переважна більшість стихійних торговців насправді пропонують не своє домашнє, а перепродують куплене в інших. Зокрема, вранці з електричок, які привозять людей з сіл, скуповують молоко, сметану, м’ясо, яйця. Аби товар довше лежав, його можуть обробляти шкідливими речовинами, тому продукти можуть бути небезпечними для здоров’я.

 

–>

Джерело: Лозівська міська рада