Лозівський міський голова обговорив з тепловиками реконструкцію мереж

172273479 508282403876075 3233557956942807402 nЛозівський міський голова Сергій Зеленський 9 квітня зустрівся з керівництвом КП «Теплоенерго». Обговорювали модернізацію систем теплопостачання. Лозова отримала позику на реконструкцію тепломереж у жовтні 2020 року за підтримки Європейського інвестиційного банку. Вартість проєкту складає майже 14 мільйонів євро.

Група з реалізації проєкту наразі оцінює тендерні пропозиції з «Нагляду за відновленням та будівництвом мереж водопостачання, газопостачання та теплопостачання, реконструкції котелень у Лозовій». Завершити оцінку повинні до липня, але планують значно раніше. Як пояснив голова групи Вадим Трощин, багато часу забирає переклад тендерних пропозицій українською, адже дві з трьох заявок подані іноземними компаніями: британо-німецькою та польською.

До кінця травня група планує також завершити оцінку тендерних пропозицій щодо реконструкції котельні на 6 мікрорайоні «ТРП-10». Заявки подали чотири учасники: компанія з Об’єднаних Арабських Еміратів, французька та дві українські. Найнижчу вартість поки що запропонував французький виконавець робіт – майже 1,6 мільйонів євро. Найвища пропозиція надійшла від однієї з українських компанії – понад 2,7 мільйонів євро. Утім ціна послуги буде не вирішальним показником в оцінці пропозицій, наголосив Вадим Трощин. Зважатимуть ще й на наявність у компанії необхідного обладнання, профільних спеціалістів та досвіду реалізації подібних об’єктів.

Орієнтовно у травні мають оголосити тендер на реконструкцію інших п’яти котелень, а у червні – на реконструкцію теплопостачальних та водопровідних мереж. Тривалішою буде підготовка тендеру на будівництво газових мереж – він має відбутися у вересні. Для цього потрібно отримати технічні умови в АТ «Харківгаз», погодити з газовиками проєктну документацію та провести експертизу.

Лозівський міський голова порадив групі проєкту «Модернізація систем теплопостачання м.Лозова» вчасно повідомляти про можливі складнощі та затримки у процесі реалізації, щоб оперативно їх вирішувати на обласному та державному рівнях, якщо це знадобиться.

Оновлення теплових мереж дозволить заощаджувати до 1,6 мільйонів євро на рік. За рахунок цієї економії повертатимуть позику. Термін дії кредитної програми – 22 роки. У рамках проєкту стару котельню на вулиці Свободи замінять на нові. Вони забезпечуватимуть теплопостачанням мешканців мікрорайонів, вулиці Свободи і Південної.

Загалом у реконстукцію теплових мереж входить:

– виведення з експлуатації котельні за адресою Свободи, 2-з з надлишковою тепловою потужністю 426,24 МВт;

– проведення повної реконструкції котельні, яка розташована на 6-му мікрорайоні зі встановленням нових котлів та заміною існуючого обладнання на сучасне;

– будівництво 2-х нових котелень на базі ТРС №6 на 4-му мікрорайоні (потужністю 14 МВт) та на базі ТРС №7 на 3-му мікрорайоні (потужністю 23 МВт);

– будівництво 3-х невеликих модульних котелень за адресами: вул. Південна, 12-а, вул. Свободи, 2-в і Свободи, 38-а сумарною потужністю 2,5 МВт;

– будівництво нових розподільчих газопроводів до котелень довжиною 4,6 км;

– будівництво водопроводу подачі підживлювальної води довжиною 4,4 км до нових котелень. Його заплановано прокласти від існуючої свердловини, розташованої на території котельні по вул. Свободи 2-з. Це дозволить значно поліпшити надійність водопостачання котелень.

–>

Джерело: Лозівська міська рада