Звернення Лозівської громади щодо відключень газу

FB IMG 1618498001085Голові правління

АТ «ХАРКІВГАЗ»

Дмитру НОВИЦЬКОМУ

                                                                                                                                    

 

                                                                                  ЗВЕРНЕННЯ 

щодо відключення від газопостачання житлових багатоквартирних будинків Лозівської міської територіальної громади

Виконавчий комітет міської ради доводить до Вашого відома, що останнім часом на території Лозівської міської територіальної громади сталися непоодинокі випадки відключення газопостачання житлових багатоквартирних будинків. Перший випадок відключення газопостачання стався 17 березня 2021 року у будинку ОСББ «Затишок 1-19», другий – 31 березня 2021 року в смт Орілька, мікрорайон 2, буд. 4, і 13 квітня 2021 року – у м. Лозова, вул. Ломоносова, буд. 54. Відключення відбуваються під приводом витоку газу або необхідності проведення ремонтних робіт.

Після проведення робіт на газопроводі, представники Красноградського відділення АТ «Харківгаз» використовують ситуацію на користь підприємства та не відновлюють газопостачання, вимагаючи укладання договорів на технічне обслуговуванн газових мереж.

АТ «Харківгаз» повідомляє, що має всі відповідні дозвільні документи на виконання робіт з технічного обслуговування та ремонту систем газопостачання житлових будинків та газових приладів і має намір укласти договори на технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. При цьому надати дозвільні документи на відключення багатоквартирного будинку від газопостачання, представники підприємства відмовляються.

Укладання таких договорів передбачає додаткові витрати на технічне обслуговування, ремонт систем газопостачання житлових будинків. Обслуговування внутрішньобудинкових мереж повинно входити до тарифу постачання газу, але проблема існує на законодавчому рівні. До того в багатоповерхових житлових будинках відсутня особа, яка має право підпису акту розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін відносно їх внутрішньо будинкових систем газопостачання. Взагалі на законодавчому рівні не існує Порядку, за яким повинен відбуватися процес експлуатації внутрішньобудинкових, ввідних (пофасадних) газопроводів.

Крім того, через зростання кількості підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19, на території Лозівської міської теторіальної громади з 29 березня поточного року за рішенням місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій запророваджено обмеження, які стосуються «червоної» зони. Станом на 14 квітня 2021 року Лозівська міська територіальна громада знаходиться у «червоній» карантинній зоні.

Таким чином АТ «Харківгаз» грубо порушено вимоги Закону України від 17 березня 2020 року № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», а саме: – на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Вважаємо, що дії АТ «Харківгаз» з відключення житлових будинків від газопостачання лише створюють соціальну напругу серед мешканців Лозівської міської територіальної громади але не вирішують нагальної потреби щодо укладання договорів на технічне обслуговування газових мереж зі споживачами.

Враховуючи викладене, виконавчий комітет Лозівської міської ради просить Вас втрутитися в ситуацію, що склалася та посприяти відновленню газопостачання до будинків: в смт Орілька, мікрорайон 2, буд. 4; у м. Лозова, вул. Ломоносова, буд. 54,  не допущенню шантажу мешканців через відключення газопостачання багатоквартирних будинків, проведенню роз’яснювальної роботи серед населення щодо заключення договорів на технічне обслуговування внутрішньобудинкових та фасадних газопроводів.

Схвалено рішенням виконавчого комітету Лозівської міської ради від 13.04.2021 року № 347 «Про звернення членів виконавчого комітету Лозівської міської ради до голови правління АТ «ХАРКІВГАЗ»  Дмитра НОВИЦЬКОГО»

 

 

 

–>

Джерело: Лозівська міська рада