Профілактика кишкових інфекцій та харчових отруєнь в літню пору

1

 Кишкові інфекції продовжують залишатись однією з найактуальніших проблем сьогодення, зокрема влітку, і особливо під час спеки. У цей період спостерігається підвищення рівня захворюваності на гострі кишкові інфекції, адже підвищена середньодобова температура повітря сприяє швидкому розмноженню бактерій.      

     У спеку найбільш небезпечними продуктами харчування можуть стати багатокомпонентні салати (насамперед заправлені майонезом і сметаною), кондитерські вироби з кремом, вироби з рубаного м’яса (котлети, рулети, паштети), холодець тощо. На поверхні погано вимитих фруктів та овочів можуть знаходитися збудники інфекційних захворювань.

   Фахівці Лозівського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області, для попередження захворювань на кишкові інфекції та харчових отруєнь, радять дотримуватись наступних правил:

– вживати лише якісні та безпечні харчові продукти (термічно оброблені за всіма правилами, ретельно промиті під проточною водою, а при необхідності – облиті окропом);

– влітку краще не готувати заливні страви, паштети, зельці, лапшу по-флотськи, млинці з м’ясним фаршем та інші страви підвищеного епідеміологічного ризику;

– не купувати харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість продукції;

– при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на маркування, терміни та умови їх зберігання;

– придбане на ринку розливне молоко перед вживанням обов’язково кип’ятити, не вживати молочний самоквас і сири з нього без попередньої термічної обробки;

– ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням;

– не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів із ґрунтом та піском;

– не готувати продукти «про запас». Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;

– при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;

– не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);

– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для цього слід запастись водою тільки з централізованих джерел водопостачання або питною бутильованою;

– перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов’язково робити це після відвідування туалету.

При виявленні перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) слід терміново звернутись до найближчої лікувальної установи, адже самолікування небезпечне для вашого здоров’я.

Отож будьте уважні при виборі продуктів харчування! Насолоджуйтесь літом безпечно і з максимальною користю!

Лозівське управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Харківській області

–>

Джерело: Лозівська міська рада