На Лозівщині меншає пожеж на хлібних масивах

aaaaa

У Лозівській районній державній адміністрації 8 вересня провели нараду. Одне з питань, що розглянули, – пожежна ситуація на Лозівщині. В обговоренні взяли участь керівники району, голови громад та рятувальники.

Цьогоріч на Лозівщині сталося 245 пожеж – на 29 менше, ніж торік. У 60% випадків причина займання – необережне поводження з вогнем. Практично кожна друга пожежа трапилася в екосистемах: горіла суха трава, лісосмуги, очерет, хлібні масиви. Про це розповів начальник 9-ого Державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС у Харківській області Євген Шевченко.

Загалом пожеж на полях після збирання ранніх зернових поменшало,  додав головний пожежний. Переконаний, є кілька причин: повернення планових перевірок сільськогосподарських підприємств на дотримання правил пожежної безпеки, посилення відповідальності, погода та перш за все робота органів місцевого самоврядування. Євген Шевченко окремо відзначив Лозівську громаду, в якій покращилась культура землеробства.

Лозіський міський голова Сергій Зеленський пояснив, з аграріями, яких підозрюють у спалюванні стерні, активно працюють. Голова громади зазначив, не всі фермери розуміють, що насамперед спалюють свої гроші, погіршуючи якість ґрунтів. Наприклад, на полях неподалік Кінного цьогоріч не зійшла нова культура, під яку скоріше за все готували землю, спалюючи стерню.

За підпали аграріям загрожують штрафи до 153 тисяч гривень та навіть кримінальна відповідальність – до 10 років позбавлення волі за тяжкі наслідки, зокрема, масову гибель тварин.

Протягом 2021 року на території Лозівського району пожежні проводили планові перевірки. До переліку потрапило 101 сільськогосподарське господарство. За порушення до адміністративної відповідальності притягли 97 керівників. За недотримання правил пожежної безпеки передбачений штраф від 1700 до 3400 гривень.

–>

Джерело: Лозівська міська рада