Антибіотики відпускатимуть за є-рецептом: пояснення лозівських медиків

1634114285 apteka 5

З квітня 2022 року усі антибіотики, що зареєстровані в Україні, відпускатимуть в аптеках лише за електронним рецептом лікаря. У такий спосіб Міністерство охорони здоров’я намагається уберегти українців від шкідливого самолікування та негативного впливу на майбутні покоління.

Центр громадського здоров’я зазначає, що неконтрольований прийом антибіотиків знижує їхню ефективність у всьому світі. Бактерії набувають здатності протистояти антибіотикам і можуть «ділитися» цією здатністю з іншими бактеріями. Це призводить до невдалого лікування, збільшення витрат, ускладнень і смерті. З кожним подальшим поколінням «чутливість» до антибіотиків знижуватиметься, якщо не контролювати їхнє застосування.

Лозівські сімейні лікарі наразі інформують пацієнтів про зміни та проходять спеціальні навчальні програми щодо впровадження електронних рецептів на антибіотики, зазначив Олексій Євсєєв, директор Лозівського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Контрольоване вживання антибіотиків необхідне, переконана Тетяна Рожок, в.о. медичного директора Центру. За її словами, у призначенні антибіотиків є багато нюансів, про які пацієнти не знають. Наприклад, так звані резервні антибіотики приймаються лише в особливих випадках, а наразі людина може їх вільно придбати навіть без необхідності, також не можна повторювати однакові препарати у певний період часу і необхідно зважати на супутні хвороби.

Водночас сімейні лікарі переймаються, щоб коректно працювала електронна система, у котрій виписуватимуть рецепти.

–>

Джерело: Лозівська міська рада