Словаччина підписала угоду, яка дозволить передати Україні МіГ-29

Словаччина підписала угоду, згідно з якою країни-члени НАТО – Чехія та Польща охоронятимуть її небо, оскільки Братислава виводить з експлуатації свої радянські МіГ-29. Це потенційно дозволить передати їх Україні. Про це повідомляє Reuters.

Відповідно до угоди Словаччини з Чехією та Польщею, з вересня вони охоронятимуть її небо, поки Словаччина очікує поставки 14 нових винищувачів F-16 американського виробництва. Угоду щодо F-16 було підписано в 2018 році, а літаки повинні бути поставлені в 2024 році.

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що Братислава готова відправити МіГ-29 в Україну, але угоди ще не досягнуто.

«Є політична воля, і має сенс допомогти тим, хто потребує допомоги. Ця можливість розглядається, і як тільки буде досягнуто угоди, ми повідомимо вам», – сказав він.

Надь, який оцінив МіГи приблизно в 300 млн євро, заявив, що Словаччина вимагатиме певної фінансової або матеріальної компенсації за свої пожертви.

Словаччина вже передала Україні систему ППО С-300, військові вертольоти серії Мі, самохідні гаубиці та реактивні системи залпового вогню «Град». Цього тижня вона заявила, що надішле 30 гусеничних бойових машин піхоти.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter