Росію виключили з Ради держав Балтійського моря

Члени Ради держав Балтійського моря (CBSS) одноголосно вирішили відсторонити Росію від подальшої участі в діяльності Ради, повідомив уряд Норвегії, яка з липня 2021 року головує у цьому органі.

«Дуже прикро, що Росія створила ситуацію, коли ми, інші 11 членів, більше не вважаємо можливими підтримувати співпрацю з Росією в рамках CBSS. Росія є одним із співзасновників Ради і досі відігравала активну роль», – сказано в повідомленні.

Призупинення членства Росії залишатиметься в силі, допоки не вдасться відновити співпрацю на основі поваги до фундаментальних принципів міжнародного права, зазначили в норвезькому уряді.

Також було ухвалено рішення щодо Білорусі, яка має статус спостерігача у CBSS. Через її роль у нападі на Україну, Білорусь відсторонили від участі в діяльності CBSS.

До Ради держав Балтійського моря входять Данія, Естонія, Фінляндія, Німеччина, Ісландія, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Швеція та Європейський Союз. Також статус спостерігача у цій раді має Україна.

Після анексії Криму у 2014 році щорічне засідання CBSS на рівні міністрів закордонних справ не проводилося.

Нагадаємо, Росія безпідставно напала на Україну 24 лютого. Загарбники бомблять мирні міста, а їхні дії вже призвели до гуманітарної катастрофи. За час війни понад мільйон людей стали біженцями.

Підсумки і хроніку восьмого дня російсько-української війни читайте на ZAXID.NET.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter