Під час ракетної атаки на Україну ППО збила 16 російських ракет

Під час ранкового масованого ракетного удару росіян по Україні протиповітряна оборона збила 16 крилатих ракет, повідомило вранці у вівторок, 15 серпня, командування Повітряних сил.

Як йдеться в повідомленні, близько 04:00 російські окупанти завдали удару по Україні ракетами повітряного та морського базування. Загалом зафіксовано пуски щонайменше 28 крилатих ракет різних типів:

  • 4 крилатих ракет Х-22 – з шести літаків дальньої авіації Ту-22М3 (аеродроми базування Сольци, Шайковка);
  • 20 крилатих ракет Х-101/Х-555 з 11 літаків стратегічної авіації (аеродроми базування Енгельс, Олєнєгорськ);
  • 4 крилатих ракет «Калібр» з фрегата з акваторії Чорного моря (район Ялти).

По всій території України було оголошено повітряну тривогу. У багатьох регіонах працювала протиповітряна оборона: зенітні ракетні підрозділи, мобільні вогневі групи, винищувальна авіація, підрозділи безпосереднього прикриття.

В результаті бойової роботи сили та засоби Повітряних Сил, у взаємодії з підрозділами інших складових Сил оборони, знищили 16 крилатих ракет Х-101/Х-555, «Калібр».

Крім того, зафіксовано 8 пусків зенітних керованих ракет С-300/С-400 по Дніпропетровській та Запорізькій областях. Подробиць про атаки балістикою немає.

«Чимало ракет знищено по маршруту слідування. Загалом 16 ракет знищено із 24, які ми, власне могли знищити. Тому що були ще ракети Х-22. По Донеччині прилетіло чотири такі ракети із літаків Ту-22. Ну, і 3-сотки і 4-сотки [С-300, С-400], знаємо, що, зокрема, прифронтові регіони страждають від цього озброєння», – сказав пізніше речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі «Радіо Свобода».

Він також наголосив, що цього разу ракети знову змінювали напрямок руху. За словами Ігната, це тактика, яку російські сили використовують, щоб максимально досягти своїх цілей і завдати удару.

«Вони планують і зараз удари, програмуючи маршрути таким чином, щоб обійти якомога ефективніше нашу протиповітряну оборону, використовуючи слабкі місця, використовуючи дані розвідки, зрозуміло. Ну, і ракети постійно змінюють маршрут. Якщо в нас телеграм-канал пише “видно напрямок руху, там, на Київщину”. Поки черговий пише буквально три слова повідомлення: “рухається в бік Києва”, ракета вже змінює напрямок, рухається в інший бік. Потім знову змінює напрямок, і знову», – розповів Ігнат.

Нагадаємо, що під ракетний удар потрапили Львівська, Волинська, Хмельницька, Черкаська та Дніпропетровська області. Зокрема, через влучання російської ракети у промислове підприємство в Луцьку загинули троє людей.