Україна отримає 42 винищувачі F-16 від Нідерландів і Данії

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністрів Нідерландів Марк Рютте на тлі літака в Нідерландах, 20 серпня 2023

Україна отримає винищувачі F-16, повідомив президент України Володимир Зеленський за підсумками візиту в Нідерланди в неділю, 20 серпня. Винищувачі нададуть Нідерланди й Данія.

«F16. Проривна домовленість. Відсьогодні вже конкретика. Будуть в українському небі. Дякую, Нідерланди! Дякую, Марку [прем’єр-міністру Нідерландів Марку Рютте]! Дякую усім, хто допомагає!», – написав Зеленський у Telegram.

За його словами, Україна отримає 42 винищувачі F-16.

«Ми з Марком Рютте домовились про кількість F-16, які будуть надані Україні – після тренування наших пілотів та інженерів. 42 літаки. І це лише початок», – додав Зеленський.

Речник президента Сергій Никифоров пізніше опублікував відео, як Зеленський оглядає кабіну F-16.

Пізніше стало відомо, що Нідерланди передаватимуть Україні винищувачі разом з Данією. Міноборони Данії уточнило, що винищувачі передадуть тоді, коли будуть виконані умови для такої передачі.

Там зазначили, що серед умов є успішно відібраний, перевірений і навчений український персонал для F-16, а також необхідні дозволи, інфраструктура та логістика.

«Беручи до уваги створення спільної коаліції щодо навчань на F16, ми погоджуємося, що природним наступним кроком буде передача винищувачів. Пожертвування буде життєво важливим для зусиль, пов’язаних із забезпеченням України повнофункціональними можливостями щодо F-16», – сказано в повідомленні.

Данія також працюватиме, щоб інші країни приєдналися до коаліції та сприяли боротьбі за свободу України, додали у Міноборони.

Як пізніше повідомила «Українська правда», під час спільної пресконференції прем’єр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна має 42 винищувачі F-16 і поки що зарано говорити про кількість, яку Нідерланди передадуть Україні. Рютте сказав, що спочатку потрібно провести навчання у Данії та Румунії. За його словами, наразі відбувається мовне навчання пілотів. У майбутньому розпочнеться військове навчання і переміститься на територію Румунії. Він також наголосив на важливості наявності необхідної інфраструктури для обслуговування F-16.

Зеленський зазначив, що не хотів говорити про кількість, але Рютте озвучив інформацію, що відбуваються перемовини щодо 42 бортів.

Пізніше, вже під час візиту Зеленського в Данію, стало відомо, що Данія надасть Україні 19 винищувачів F-16. Також став відомив графік їх постачання.

Нагадаємо, за кілька днів до Цього США дозволили Нідерландам і Данії передати Україні винищувачі F-16. Це станеться після того, як українські пілоти пройдуть необхідне навчання.

Нідерланди та ще десять країн у липні погодилися навчати українських пілотів на цих американських винищувачах. Україна висловлювала побажання отримати приблизно 48 винищувачів F-16.