В Україні запровадили довічний статус політично значущих осіб

Верховна Рада на засіданні у вівторок, 17 жовтня, ухвалила в цілому законопроект про посилення фінансового моніторингу політично значущих осіб (PEP, politically exposed persons). Тепер, замість трьох років після звільнення з посади, топ-посадовці матимуть такий статус довічно.

Як повідомив народний депутат від «Голосу» Ярослав Железняк, відповідний законопроект підтримали 276 народних депутатів.

Термін PEP – politically exposed persons, або політично значущі особи, – позначає осіб, наділених важливими державними функціями, через що вони становлять вищий ризик потенційної причетності до хабарництва, відмивання грошей, корупції, незаконного збагачення через свою посаду тощо. Депутати зазначали, що цей законопроект є важливим з огляду на умови Міжнародного валютного фонду і Єврокомісії.

Як пояснили в організації Transparency International Ukraine вже після ухвалення закону, політично значущі особи підпадатимуть під посилений моніторинг протягом 12 місяців після звільнення з посади.

«Тобто якщо за 12 місяців посиленого фінмоніторингу фінустанова підтвердить низький ризик операцій у PEPа (наприклад, він не використовував офшори, не робить великі транзакції на кшталт купівлі нового автомобіля чи квартири тощо), посилений фінмоніторинг щодо нього припиниться, і надалі він нічим не відрізнятиметься від звичайної фізособи», – йдеться в пояснювальному матеріалі.

У ньому йдеться про те, що за 12 місяців абсолютну більшість колишніх топ-посадовців – якщо у них не буде підозрілих операцій – банк зобов’язаний прирівняти за моніторингом до решти звичайних клієнтів. І лише у разі, якщо надалі PEP приверне увагу моніторингу за нормами для пересічних клієнтів, щодо нього можуть поновити посилений контроль. НБУ встановлює низку індикаторів та дій, які можуть призвести до підвищення статусу ризикованості клієнта – наприклад, проведення «незвично великих фінансових операцій» або таких, що «не мають очевидної економічної чи законної мети». Для звичайного клієнта це може вилитися у посилення групи ризику та додаткових спілкувань із банком, а для PEPа – у повернення посиленого моніторингу.

Водночас цей законопроект посилює відповідальність суб’єктів первинного фінмоніторингу, наприклад, банків, за необґрунтовану відмову таким користувачам у наданні фінансових послуг.

У Центрі протидії корупції раніше наголошували, що ухвалення такого закону суттєво впливає на шанси для швидкого вступу України до ЄС. Адже одним із семи кроків для відкриття переговорів про членства України в Євросоюзі є забезпечення боротьби з відмивання коштів, зокрема, через інструмент моніторингу фінансових операцій публічних діячів. А 24 березня МВФ також включив відновлення пожиттєвого фінансового моніторингу для публічних діячів до своїх вимог.