Верховна Рада проголосувала за створення електронного реєстру військовозобов’язаних

Загалом за законопроект проголосувало 249 депутатів

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект про запровадження єдиного електронного реєстру військовозобов’язаних громадян. Про це повідомив у вівторок, 16 січня, нардеп від партії «Голос» Ярослав Железняк.

«Після довгих і складних дискусій і провалу багатьох правок законопроект №10062 щодо реєстрів для військового обліку прийнято в цілому», – повідомив він.

Проект закону №10062 передбачає можливість створення і використання цифрового військового-облікового документа (сертифікату), йдеться у пояснювальній записці. Окрім того:

  • Міноборони зможе посилити кіберзахист;
  • реєстр призовників, військовозобовʼязаних та резервістів покращиться;
  • міністерство отримає можливість розміщувати свої ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО;
  • Міноборони створить реєстр військовослужбовців ЗСУ та Державної служби спеціального транспорту, який надаватиме онлайн-послуги для військових.

Законопроект також передбачає створення порталу електронних послуг для військовозобов’язаних та службовців. Зокрема, військовослужбовці зможуть отримати статус УБД онлайн – за умови того, що всі необхідні дані будуть в системі. Як працюватиме електронний реєстр військовозобов’язаних, можна дізнатися тут.

Зазначимо, прийняття законопроекту №10062 супроводжувалося проблемним голосуванням за правки до проекту. Зокрема, ща словами Ярослава Железняка, деякі правки депутати провалили, а правка №401 про хмарне зберігання набрала мінімум необхідних голосів – 228.