В Україні різко злітають ціни на проїзд у громадському транспорті: що відомо

В Україні різко злітають ціни на проїзд у громадському транспорті: що відомо
В Україні стрімко дорожчає вартість проїзду в громадському транспорті. У Вінниці маршрутні таксі вже подорожчали з 6 до 10 гривень. На черзі – Київ, Одеса, Хмельницький та Полтава. Перевізники кажуть про те, що подорожчання проїзду є вимушеним заходом, тому що за теперішніх цін вони змушені працювати в збиток.

Як повідомляє Україна 24, наслідки подорожчання проїзду в транспорті вже відчули жителі Вінниці. Там проїзд у маршрутках дорожчий, ніж в інших містах і навіть у Києві. Зокрема, дорожчим став і приміський транспорт – щоб дістатися на роботу до Вінниці з передмістя, треба заплатити за проїзд не менше 100 гривень.

Перевізники, у свою чергу, стверджують, що нові ціни на проїзд є справедливими і відповідають ринковим змінам. Останній раз вони змінювали вартість проїзду 3 роки тому. Підняття цін на пасажирські перевезення вони мотивують вимушеним кроком, спровокованим епідемією COVID-19, і спрямованим на уникнення збитків.

“Коронавірус повністю поставив нас на коліна – підвищення палива, підвищення євро, долар підвищується, тому що запчастини ми купуємо, машини імпортні всі, ми купуємо, природно, за курсом долара і євро”, – запевняє голова Асоціації перевізників Вінниці Олександр Гота.

Повідомляється, що в інших містах – Миколаєві і Запоріжжі – з 1 червня пасажири в маршрутках вже платять за проїзд по 8 гривен. До цього підняли ціни і у Львові та Івано-Франківську.

Вартість перевезень у міському транспорті наразі не переглянули у Полтаві: поїздка в тролейбусі коштує 3 гривні, а в автобусах 5 гривень. Однак і там планують підняти ціни на проїзд до 8 гривень. Маршрутники й зовсім наполягають на ціні в 13 гривень за поїздку.

Тим часом Київ очікує на подорожчання проїзду в метрополітені. У Київпастрансі вважають, що проїзд повинен коштувати 21 гривню. Мер Віталій Кличко підтвердив неминучість підвищення проїзду в столиці. Однак, на його думку, ціна на пасажирські перевезення в місті не буде підвищена в 2 рази.

Раніше повідомлялося, що проїзд у маршрутках в Чернівцях може зрости до 10 гривень.


0