Рождається чи Народився: пояснення різдвяного вітання священником

Як правильно вітатися на Різдво: “Христос рождається” чи “Христос народився”, – дискусія, що триває роками.

Роз’яснення для NTA дав владика, куріальний єпископ Києво-Галицького Верховного Архиєпископа УГКЦ Степан Сус.

Окремо владика наголосив на тому, що загалом не варто зосереджуватися на тому, як вітатися: обидві версії є правильними і суттєвої різниці вони не мають. Відтак сенсу дискувати чи ділитися через це взагалі нема.

Він пояснив, що народження Ісуса, Різдво – це прихід Христоса “у будні нашого життя для того, щоби дати нам надію, підсилити наші сподівання і навчити нас любити”.

“Не любов’ю соцмереж, не білбордами чи рекламними щитами, а любов’ю, яка готова терпіти, розуміти, прощати і приймати. Христос прийшов саме для цього і саме для цього ми святкуємо кожного року Різдво. Кожного року ми маємо себе запитати, а якою є моя любов? Якою любов’ю живе моє серце? Це є змістом нашого свята – навчитися любити так, як полюбив нас Господь”, – пояснив владика Степан Сус.

Як вітаються в Україні

Зазначимо, що традиційним щоденним вітанням християн в Україні є “Слава Ісусу Христу!”. Втім у період різдвяних свят – від 7 січня до 14 лютого – воно замінюється на “Христос народився!” чи “Христом рождається”. Відповідають на нього: “Славімо його!”.

Також традиційне вітання змінюється на час Великодня, коли віряни вітаються одне з одним словами: “Христос воскрес!” – “Воістину воскрес!”.

Окрім того, на Водохрещу популярним є вітання: “Христос хрещається!” – “У ріці Йордані (Йордань)!”.


142