Яким наслідкам COVID-19 допомагає запобігти бустерна доза: пояснення МОЗ

Бустерна доза дозволяє відновити ефективність вакцини проти COVID-19, особливо це актуально для літніх людей та людей із супутніми захворюваннями.

Про це в Фейсбуці написав заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

“За даними досліджень, ефективність будь-якої вакцини з часом зменшується. Також з’являються нові штами коронавірусу, зокрема “Омікрон” (https://cutt.ly/vIaTX3C). Бустерна ж доза допомагає поновити ефективність вакцин проти COVID-19, симптоматичного захворювання на COVID-19, госпіталізації та смерті внаслідок цієї хвороби”, – написав Кузін.

Він нагадав, що бустерну дозу рекомендовано робити мРНК-вакцинами, адже, за даними наявних досліджень, вони демонструють найкращі результати незалежно від того, яким вакцинами був зробленим базовий курс.

Наразі, за словами головного держсанлікаря, в Україні бустерну дозу можуть отримати повнолітні, які завершили базовий курс щеплення понад шість місяців тому. Оптимальний термін введення “бустеру” від 6 до 9 місяців.

“Закликаю не зволікати із отриманням як і базового курсу вакцинації, так і “бустеру”, адже це єдина можливість вберегтись від небезпечних наслідків коронавірусної хвороби. Це критично важливо для літніх людей та людей із супутніми хворобами, адже в разі інфікування, базовий курс щеплення допоможе зберегти їхні життя, а бустерна доза допоможе поновити захист”, – наголосив заступник міністра.


180