Військовий облік для жінок: Зеленський просить скоротити перелік професій

Президент Володимир Зеленський відреагував на петицію щодо військового обліку для жінок. Глава держпави просить міністра оборони Олексія Резнікова скоротити перелік професій.

Про це повідомляє Офіс президента.

За словами президента, потрібно ще уточнити низку питань щодо військового обліку для жінок. Так Володимир Зеленський відреагував на петицію про скасування обов’язкового обліку.

Володимир Зеленський наголосив, що захист держави є справою всього народу незалежно від статі. Однак глава держави підкреслив, що обов’язковий облік для жінок викликав суспільний резонанс через невдалу реалізацію.

Зокрема президент відзначив, що перелік спеціальностей, для яких передбачений обов’язковий військовий облік є надто широким та необґрунтованим. Ще однією причиною стала відсутність конкретного механізму взяття жінок на облік.

Через це президент звернувся до міністра оборони Олексія Резнікова з проханням переглянути перелік професій.

“Я звернувся до міністра оборони України Олексія Резнікова з проханням невідкладно й комплексно опрацювати порушене в петиції питання, приділивши особливу увагу розв’язанню, зокрема, таких питань: суттєве уточнення (скорочення) переліку професій, споріднених з відповідною військово-обліковою спеціальністю, згідно з яким жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з огляду на реальні потреби оборони держави”, – заявив президент.

Крім того, президент просить міністра оборони впровадити сучасні технології у процедури військового обліку, щоб уникнути особистої присутності жінок у військоматах та врегулювати питання проходження медогляду.

Також Володимир Зеленський звернув увагу на необхідність виважених підходів до адміністративної відповідальності для жінок за несвоєчасну реєстрацію на військовий облік.


131