Жодної «денацифікації»: Росія вже відмовилася від початкових вимог до України – ЗМІ

Росія більше не вимагає “денацифікації” України і готова погодитися на вступ нашої країни до Євросоюзу, якщо вона відмовиться від вступу до НАТО.

Про це повідомляє The Financial Times з посиланням на анонімні джерела, пише НВ.

За даними видання, можлива угода про припинення бойових дій, яку обговорюють сторони, включає відмову України від членства в НАТО “в обмін на гарантії безпеки та перспективу вступу до ЄС”.

При цьому в проєкті документа немає жодної з первинних “вимог” Росії, — “денацифікації”, “демілітаризації” та “правового захисту” російської мови в Україні.

“Поступки Москви пов’язані з запеклим спротивом українців та невдачами Росії”, – пише FT.

При цьому, за інформацією FT, Україна та її західні прихильники налаштовані скептично і побоюються, що російський диктатор може використати переговори як димову завісу, щоб поповнити виснажені ресурси та спланувати новий наступ.

Голова фракції Слуга народу та член української делегації на переговорах Давид Арахамія сказав FT, що сторони близькі до домовленості щодо гарантій безпеки і курсу України в ЄС, але “закликав до стриманості з питань перспектив прориву”.

Інше джерело FT, обізнане про переговорний процес, сказало, що Україна стурбована майже щоденною зміною позиції країни-агресора.


294